Nišvil, 28. po redu: "Još ovaj put". Zaista? 1Foto: Zoran Ćirić

„Još ovaj put“, zvučni je slogan Nišvil džez festivala, 28. po redu

Osmišljen je kao neka vrsta upozorenja da on možda već sledeće godine neće biti održan u Nišu, već u „nekoj zemlji Evropske unije“.

Razlozi za eventualnu selidbu iz Srbije su višegodišnja finansijska nebriga države, kao i smanjena podrška „rodnog“ grada, koji je do sada ključno doprinosio njegovom opstanku i rastu.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da je ovom festivalu, koji je londonski Gardijan još 2016. godine svrstao u Top 10 džez festivala u Evropi, potrebno bar milion evra da održi dosadašnji kvalitet.

Umesto toga, Ministarstvo kulture mu je na konkursu dodelilo 5,32 miliona dinara, a Ministarstvo turizma- svega dva miliona.

Grad Niš je ove godine za Nišvil opredelio 24 miliona dinara, što je 12 miliona manje nego pre pandemije koronavirusa.

Gradska budžetska inspekcija mu je pritom naložila da vrati šest miliona dinara koje “nije opravdao”. Usledile su međusobne tužbe ili pretnje tužbama između festivala i nadležnih lokalnih organa.

Zbog svega toga je, kažu organizatori, Nišvil ove godine prinuđen da bude slabiji nego prethodnih, sa manje zvučnih imena, te tako verovatno i publike.

Uprkos tome, tokom deset festivalskih dana, od 5. do 14. avgusta, posetioci će moći da vide 250 programa, sa 850 izvođača, koji će nastupiti na 15 scena.

Zadržan je koncept “festival festivala”, pa se osim muzike na osam muzičkih stejdževa, na kojima će se slušati džez, rege, fank, rok, world ili hip hop, te muziciranje u čast Šabana Bajramovića, posetiocima nudi i pozorišni, filmski i strip program.

Nišvil džez teatar je čak uspeo da bude “bolji nego ikada”.

Svi programi su besplatni, izuzev glavnog programa, na Eart i Sky stejdžu, od 11. do 14. avgusta.

Blagojević je, ipak, nekako uveren da će malo ko žaliti za Nišvilom, ukoliko se iseli u svet.

Iskustvo ga uči, kaže.

A istorija uči, pa čak i ona ratna, koliki je značaj kulture za svaku državu i “njene” građane.

Veliki britanski državnik, „stari lisac“, kažu knjige, na početku Drugog svetskog rata sabrao je svoje ministre, kako bi videli kako da namaknu sredstva za odbranu zemlje. Jedan od ministara je predložio da se novac namenjena kulturi prebaci u ratni budžet. „A šta ćemo onda da branimo?“, reagovao je mudri Čerčil.

Zašto bi bilo drugačije u miru, i bilo kojoj drugoj zemlji, pa i Srbiji.

Dobro došli na Nišvil, sada i svaki sledeći put!

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari