Nišvil: Grad Niš prepolovio dužinu zakupa prostora za Džez muzej, jedini te vrste u Srbiji 1Džez muzej u Nišu: Foto Zoran Ćirić

Posle problema sa eksponatima ispred Džez muzeja u Tvrđavi, Nišvil džez festival se suočava sa novom odlukom Grada Niša kojom je prepolovljena dužina zakupa gradskog prostora za Džez muzej, koji je jedini takve vrste u Srbiji, saopštavaju organizatori festivala.

Prema njihovim rečima, Gradska uprava za imovinu je poništila prethodno rešenje o zakupu gradskog prostora za Džez muzej u Niškoj tvrđavi na period od dve godine, inače doneto 11. februara 2022.

Rešenjem o izmeni rešenja od 9. maja rok zakupa je skraćen na godinu.

Nišvil smatra da je razuman period zakupa ovog gradskog prostora – pet godina, koliko inače i dozvoljavaju akti gradske Uprave za imovinu.

„Jedino sa tako dugim vremenskim rokom moguće je dugoročno planirati rad muzeja i uraditi nabavku skupih i retkih eksponata poput trube Luisa Armstronga, za koju bi donatorski trebalo prikupiti 100.000 dolara“, rekli su u Nišvilu.

Oni su dodali da skraćivanje perioda zakupa dovodi festival u dilemu vredi li ovog leta ugostiti direktora najčuvenijeg Džez muzeja iz Nju Orleansu, Grega Lambsoja, koji u avgustu dolazi da napravi dugoročnu postavku Nišvil džez muzeja.

„Nišvil je do sada uložio dosta novca u opremanje muzeja i obnovu elektroinstalacija, ali je potrebno rešiti i grejanje ovog gradskog prostora, a pogotovo rešiti akutni problem prokišnjavanja unutar muzeja sa bedema niške Tvrđave“, upozorili su oni.

Komunalna policija niške opštine Crveni Krst, u čijoj je nadležnosti Niška tvrđava, odlučila je nedavno da reklamni eksponati Nišvila “folksvagen buba” i “trabant” sa slikama izvođača, kao i koncertna bina i kontrabas i saksofon od stiropora, mogu ostati ispred Džez muzeja ukoliko festival dobije odobrenje za zauzeće javne površine.

“Drugačije rečeno, eksponati mogu da ostanu ako se plati zakup prostora ispred muzeja na način kako to rade kafići pored muzeja za svoje letnje bašte. U protivnom, biće uklonjeni”, objasnili su organizatori  festivala.

Opština Crveni Krst je prethodno, krajem prošlog meseca, naložila Nišvilu da ukloni ove reklamne eksponate sa ovog prostora.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je kazao da je u obrazloženju navedeno da eksponati “predstavljaju opasnost visokog komunalnog rizika“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari