Redovan godišnji seminar Prve virtuelne bibliotečke mreže Srbije, u obliku master klasa, održava se od 17. do 19. aprila u Ljigu, sa dr Gordanom Stokić Simončić, profesorkom Filološkog fakulteta u Beogradu, kao glavnim predavačem. Sedmi seminar virtuelne bibliotečke mreže, kojoj se pored desetina javnih biblioteka Srbije prošle godine pridružila i lokalna mreža biblioteka American Corner, posvećen je dečjim i zavičajnim bibliotečkim odeljenjima u elektronskom okruženju.

Redovan godišnji seminar Prve virtuelne bibliotečke mreže Srbije, u obliku master klasa, održava se od 17. do 19. aprila u Ljigu, sa dr Gordanom Stokić Simončić, profesorkom Filološkog fakulteta u Beogradu, kao glavnim predavačem. Sedmi seminar virtuelne bibliotečke mreže, kojoj se pored desetina javnih biblioteka Srbije prošle godine pridružila i lokalna mreža biblioteka American Corner, posvećen je dečjim i zavičajnim bibliotečkim odeljenjima u elektronskom okruženju. Ove godine pod pokroviteljstvom Društva bibliotekara Republike Srpske, trodnevni seminar približiće učesnicima značaj delovanja biblioteka u elektronskom okruženju sa posebnim naglaskom na oblike komunikacije sa korisnicima određene starosne i interesne strukture, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Biblioteci grada Beograda.

Nagrade

Na seminaru u Ljigu biće uručene i nagrade Prve virtuelne bibliotečke mreže Srbije. Nagrada „Prizma“, za nesebično učešće u radu i razvoju virtuelne bibliotečke mreže, povezivanje tradicije i novih tehnologija i doslednom očuvanju moralnog integriteta bibliotekara u realnom okruženju, dodeljena je dr Aleksandri Vraneš, profesorki na Katedri za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Nagrada za najbolju web biblioteku u 2006. godini dodeljena je biblioteci „Vladimir Petković Dis“ iz Čačka (www.cacak-dis.org.yu).

Nasuprot predviđanjima medijskih gurua s početka ekspanzije Interneta, da će globalna Mreža ukinuti posrednike između ljudi i zabeleženog znanja, razvoj komunikacionih tehnologija podstakao je i razvoj posrednika, posebno biblioteka, istakla je dr Gordana Stokić Simončić, koja se upravo vratila sa šestomesečnog studijskog boravka u SAD gde je, kao Fulbrajtova stipendistkinja, analizirala odnose biblioteka sa javnošću. „Deca su najradoznaliji i najbrojniji korisnici javnih biblioteka u Srbiji, a obučavati njih za rad sa novim tehnologijama znači graditi informatičko društvo u Srbiji“, naglasila je profesorka Stokić Simončić, dodajući da je digitalizacija zavičajnih odeljenja put uključenja Srbije u globalizovani svet.
Godišnji seminar Prve virtuelne bibliotečke mreže Srbije održava se po peti put u Ljigu, u realizaciji tamošnjeg Internet kluba. Jedina opština koja je u svoj strateški plan unela razvoj i primenu Interneta, i to u oblastima kulture, poljoprivrede i turizma, osim po „prvom srpskom seljaku na Internetu“, Ljig je Internet zajednici u Srbiji poznat i kao mesto u kom je realizovan prvi Internet prenos književne večeri na svetu, dok će pored bežičnog meštanima uskoro na raspolaganju biti i kablovski Internet. Inače, tokom ove godine očekuje se i svečano otvaranje Dečjeg odeljenja gradske biblioteke u Ljigu, opremljene po najvišim svetskim standardima, za šta su sredstva obezbeđena iz Nacionalnog investicionog plana, istakao je predsednik opštine Ljig dr Miroslav Maksimović.
Tokom seminara koji će otvoriti Ranko Risojević, direktor Narodne i Univerzitetske biblioteke iz Banjaluke, u Ljigu će boraviti i pisci Mića Jakšić, Igor Kolarov, Dušan Pop Đurđev, i drugi, najavio je Mirko Marković, direktor Biblioteke „Đorđe Jovanović“ i koordinator Prve virtuelne bibliotečke mreže Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari