Nobelovka Ani Erno: Dobila sam nagradu koju nikad nisam želela 1Foto: EPA-EFE/ANDERS WIKLUND

Ani Erno, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2022. godinu, izjavila je da nije želela ovu nagradu i da je ona pala u njen život „poput bombe“.

Tokom festivala u Čarlstonu, Erno je razgovarala sa koleginicom Sali Runi i objasnila svoj kompleksan odnos prema ovoj nagradi.

„Biću brutalna i reći da sam dobila nagradu koju nikad nisam želela. Nobelova nagrada je pala na mene. Pala je u moj život poput bombe. To je bilo ogromno remećenje i, otkad sam je dobila, ne mogu da pišem, a to je uvek bila moja budućnost.“

„Ta nemogućnost radovanja pisanju, to je vrlo bolno za mene. Da, to je sjajno priznanje, priznanje za moj rad – ja pišem već 40 godina. Ono što me dotiče nije sama nagrada, nego moji razgovori sa ljudima kada mi kažu da vide sebe u mojim delima. Zato imam osećaj da nagrada ne pripada samo meni, nego svima nama, to je ono što je meni važno.“

Ova 82-godišnja francuska autorka napisala je oko 20 knjiga koje često prelaze granicu između fikcije i memoara, a tokom razgovora rekla je da joj je na početku karijere falilo samopouzdanje.

„Kada sam bila mlada poput tebe, nisam mislila da dobro pišem… Imala sam puno sumnji i pitanja“, rekla je mlađoj koleginici.

Runi ju je upitala da li je pisanje čin ljubavi prema drugim ljudima, na šta je Erno odgovorila da je „čin pisanja sam po sebi nejasan“ i da pisanje može „služiti za kastraciju i ubistvo“, ali i služiti „kao zamena za spasenje, jer književnost uvek ima potencijal moralnosti“.

Erno je takođe rekla da bi „radije umrla nego da ne završi nešto“, ali da često radi na više romana odjednom, te da je jedan uvek glasniji od ostalih.

Runi je rekla da izuzetno poštuje Erno, a Erno je rekla: „Voleli bih da se zahvalim Sali Runi jer sam puno naučila iz njenih knjiga. One su mi omogućile da razumem generaciju koja je sve dalja i dalja od mene“.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari