Ko je Ani Erno, dobitnica Nobelove nagrade za književnost: Čita Danila Kiša i Mirka Kovača 1Foto: Radenko Topalović /Danas

Ani Erno, francuska književnica, dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2022. godine.

Književnica je nagradu dobila za hrabrost i kliničku oštrinu kojom otkriva korene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sećanja, piše Gardijan.

Samo nekoliko minuta pre proglašenja, žiri iz Osla je pokušao da telefonom dobije književnicu, međutim, ona se nije javila, tako da je verovatno za nagradu saznala iz medija.

Francuska književnica i profesor književnosti Ani Erno, rođena je 1. septembra 1940. godine. u Francuskoj. Njeni radovi su uglavnom autobiografska dela koja su usko povezana sa sociologijom.

Odrasla je u malom gradu u Normandiji. Dolazi iz radničke porodice, ali su njeni roditelji imali svoj kafić – prodavnicu namirnica. Studirala je na Univerzitetu u Bordou. Završila je dva fakulteta – Univerzitet u Ruanu i Univerzitet u Bordou.

Svoju književnu karijeru započela je 1974. godine autobiografskim romanom „Less Armoiersvides“.

Iste godine, osvaja nagradu Renodo za njeno drugo delo „La place“ u kome je opisala svoj odnos sa ocem, kao i o odrastanju u malom gradu u Francuskoj.

Slavna književnica posetila je Beograd 1997. godine. Tada je, kako je NIN pisao, predstavljala svoje knjige „Jednostavna strast“, „Mesto pod suncem“, „Nisam izašla iz svoje noći“, i to joj je sećanje pobudilo veliko žaljenje dva leta kasnije, kada je zamišljala kako taj grad izgleda pod bombama.

U intervju koji je za NIN dala 2019 godine na pitanje da li zna neke naaše književnike, Erno je odgovorila:

„Danila Kiša i jedan roman Mirka Kovača. Životopis Malvine Trifković!“

Svoje fantazije prevodi u autobiografska dela.

„Sve što sam napisala potiče iz mog životnog iskustva, iz onog što sam videla, proživela, iz svega što i dalje proživljavam; u tom smislu, poreklo i tematika moje literature jesu autobiografski“, rekla je tada  Ani Erno za NIN.

„A woman story“, „A man’s place“, „Simple passion“ prepoznate su od Njujork Tajmsa kao znamenite knjige. „A woman story“ je poslednja knjiga koja je bila nominovana za nagradu Los Angeles Times Book Prize.

Osvojila je „Premio Hemingway“ nagradu 2018. godine, a 2019. je nominovana za „Booker Prize“.

Po romanu književnice trenutno se snima film, koji se bavi arbotusom, a režira ga Odri Divan.

„Kad sam bila dete, luksuz su mi predstavljale bune, dugačke haljine i vile uz morsku obalu. Kasnije sam mislila da luksuz znači živeti životom intelektualca. Sada mi se čini da luksuz znači i mogućnost proživljavanja strasti prema nekom muškarcu ili prema nekoj ženi“ zaključak je knjige „Samo strast“ Ani Erno.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. 

Ko je Ani Erno, dobitnica Nobelove nagrade za književnost: Čita Danila Kiša i Mirka Kovača 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari