Nošnja stara 700 godina izložena u Staroj Pazovi 1Foto: Turistička organizacije Stara Pazova

Novi turistički lokalitet – kuća narodnog heroja Janka Čmelika u Staroj Pazovi, koja je pod zaštitom države, nakon 30 godina zvanično je otvorena za turiste

Zavičajna kuća narodnog heroja , Janka Čmelika, Slovaka iz Slare Pazove, koji je 1942. godine streljan u narodnooslobodilačkom ratu u 37 godini života, nakon trogodišnjeg renoviranja otvorena je za turističke posete.

Janko Čmelik je učestvovao u aprilskom ratu 1941. godine, a nakon kapitulacije jugoslovenske vojske je odveden u zarobljenički logor u Nemačku odakle je pobegao u junu iste godine.

Janko Čmelik je bio član tada ilegalne Komunističke partije i borio se za slobodu, ali I  za bolji status običnog čoveka, seljaka, čiji je u to vreme život bio mučan i težak.

Kada je uhapšen, neposredno pre streljanja,  uprkos strašnom mučenju , skidana mu je koža sa ledja i svrdlom su mu bušene kosti na nogama, nije izdao svoje saradnike.

Osim postavke vezane za narodnooslobodilačku borbu Janka Čmelika, koja broji čak 2000 eksponata,  u cilju obeležavanja jubileja, 250 godina od dolaska Slovaka u Staru Pazovu, otvorena je izloža tradicionalnog odevanja Slovakinja kao njihove najznačajnije etničke specifičnosti – bogatstvo materijala, boja, šara, ornameneta i ukrasa  koji su nošeni još pre 700 godina.

Nošnja stara 700 godina izložena u Staroj Pazovi 2
Foto: Turistička organizacije Stara Pazova

U okviru postavke izložena je i nošnja koja se stara čak 700 godina. Ova jedinstvena nosnja isključivo je nošena u Staroj Pazovi i Slankamenačkim vinogradima. Ova bogata zbirka narodnih nošnji biće zvaničan deo turistučke ponude opštine Stara Pazova.

U kući se takođe nalazi i etnoloska postavka vezana za život straopazovačkih Slovaka i Srba, na kojoj se može videti kako su se dve kulture mešale i šta su Slovaci i Srbi preuzimali jedni od drugih na polju ishrane, načina života, oblačenja.

Zavičajna kuća Janka Čmelika proglašena je nacionalnim nepokretnim kulturnim dobrom od značaja i nalazi se pod zaštitom države.

Tim povodom direktorka Turisticke organizacije Stara Pazova, Dragana Zorić Stanojković  naglasila je da je ovo veoma značajan lokalitet ne samo za turiste već i za celu državu, jer pokazuje kakvu bogatu muzejsku zbirku može da izrodi mešanje  kultura i običaja lokalnog stanovnistva. Dodala je da je kuća Janka Čmelika simbol patriotizma i borbe za njegovo očuvanje.

Janko Čmelik je streljan 12. maja 1942. godine u Sremskoj Mitrovici. Za izvanredno hrabro držanje pred neprijateljem proglašen je za narodnog heroja 25. 10. 1943. godine.

Zavičajna kuća Janka Čmelika nalazi se u Staroj Pazovi u Ulici Janka Čmelika br.62 i otvaraće se za najavljene grupne posete.

Posetioci će pored etnološke i istorijske tradicije moći da uživaju u tradicionalnim i jedinstvenim pazovačkim specijalitetima. Za vise informacija nadležna je Turistička organizacija opštine Stara Pazova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari