Nova adaptacija kontroverznog romana stigla je na Netfliks i puna je „vrućih scena" 1Foto: Entertainment Pictures / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedan od najgledanijih filmova na Netfliksu trenutno je Ljubavnik lejdi Četerli, nova adaptacija čuvenog kontroverznog romana D. H. Lorensa, a u pitanju je, naravno, verzija sa puno seksa.

Ovo je priča o ljubavi između aristokratkinje i domara na njenom imanju koja je privukla puno pažnje kada je bila objavljena 1928. godine, tako da su u knjižare stizale i blago cenzurisane verzije, bez pojedinih osetljivih delova.

Prvo je štampana u Italiji, pa onda u Francuskoj i tek 1959. u SAD u neizmenjenoj verziji. Kako su tada na snazi bili zakoni o razvratnosti, pošta je zaplenila primerke i to je stiglo čak i do Vrhovnog suda koji je presudio da se knjiga može prodavati i slati.

To je bio jedan od ključnih trenutaka u borbi protiv cenzure, a ovaj roman je više puta adaptiran u filmove i serije, dok u novoj verziji glavne uloge tumače Ema Korin i Džek O’Donel. Mnogi su pretpostavili da je Netfliks namerno povećao količinu seksa, ali to uopšte nije tačno.

Roman i dalje fascinira mnoge, jer nije sigurno šta i ko je tačno inspirisalo Lorensa da ga napiše, a puritanizam i zgražavanje nad seksualnošću, naročito ženskom, ni danas nije iskorenjena. Novi film ima mešovite komentare, ali i broj pregleda raste.

Da li ste ga i vi već pogledali i da li ste čitali Lorensovu knjigu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari