Nova osećajnost na Planeti džez 1

„Sve je spremno za put oko Planete džez na pet dana, kroz 21 nastup umetnika iz 17 zemalja sveta“ poručuju organizatori 32. izdanja Beogradskog džez festivala (BDžF).

Otvoriće ga posebno naručen projekat našeg istaknutog džez pijaniste: kvartet Vlade Maričića, sa specijalnim gostom Brajanom Linčom iz SAD sutra uveče od 19:30 u Velikoj sali beogradskog Doma omladine.

Dragan Ambrozić, programski menadžer BDžF, kaže za Danas da se ovogodišnje izdanje festivala odvija pod sloganom „Planeta džez“ zato što na neki način cela njegova koncepcija ukazuje na proces koji je u poslednjih deset godina obeležio razvoj džez muzike u 21. veku a to je globalizacija.

„U suštinskom smislu sadržaj te globalizacije obezbeđuju novi veliki talenti i novi veliki autori koji dolaze iz udaljenih krajeva zemalja koje dosad nisu bile poznate po snažnim džez scenama. Odatle se odjednom pojavljuju značajni autorski doprinosi. Tako su hedlajneri ovogodišnjeg Festivala Avišaj Koe i njegov trio iz Izraela, kao i zvezda flamenko džeza Antonia Serana. Ališa Koen je 2007. kad se tek probijao prvi put svirao na BDžF-u i podigao na noge publiku na Kolarcu i ispraćen ovacijama. NJegova muzika ima ambicije da napravi most melodici jevrejske narodne muzike na način primeren džez senzibilitetu i kao takav je postao poznat i popularan širom sveta. U Izraelu ima status pop zvezde“, ukazuje Ambrozić i dodaje da će Koen nastupiti na koncertu 27. oktobra u Sava centru. Isto veče je zajedno sa njim i Antonia Serana iz Španije.

„On je virtuoz na usnoj harmonici. Nastupao je i s Pakom de Lusijom u Beogradu pre nekoliko godina a inače je poznat i kao autor muzike u nekim od Almodovarovih filmova. Time takođe želimo da ukažemo na taj novi trend, da sredine koje nisu bile poznate po džez scenama doprinose otvaranju novih poglavlja u ovoj muzici. Sledećeg dana, 28. oktobra, imaćemo ogroman podvig a to je dovođenje na istu scenu legendarnog bubnjara DŽek Didžoneta i legendarnog basiste Dejv Holanda. Svaki sa svojim novim sastavom u kojem su pored njih glavni mladi talenti iz najnovije generacije najboljih američkih muzičara“, kaže naš sagovornik.

„To je opet neka vrsta poruke, da ti vizionari koji su postali enciklopedijske jedinice u svakoj knjizi o džezu sarađuju sa najdarovitijim muzičarima i to je dokaz da džez nema granice i uvek nadmašuje samog sebe“, konstatuje Ambrozić. On napominje da će ovogodišnji BDžF imati dve važne teme. Jedna od njih je sadržana u izboru izvođača iz latino zemalja.

„To su učesnici koji dolaze iz Italije, Španije, preko Kube, do Brazila uključujući i Francusku zato što su oni sa sobom poslednjih nekoliko godina doneli novu osećajnost u džezu i to je nova velika poruka. Virtuoznost se danas u džezu podrazumeva, ali je jako važno da ona ima osećajnost kao podlogu. Nova generacija džez muzičara upravo insistira na jednoj novoj osećajnosti i to je ono što predstavljamo kao glavnu zvezdu 32. BDžF-a. Tu novu osećajnost donose novi umetnici u džezu koji dolaze iz svih krajeva sveta. Ove godine predstavljamo izvođače iz latino zemalja kao glavne protagoniste tog brenda“, zaključuje Dragan Ambrozić.

Povodom početka 32. Beogradskog džez festivala i 71. rođendana Ujedinjenih nacija juče je u Domu omladine Beograda održana specijalna promotivna zabava, na kojoj je počelo „ukrcavanje“ na Planetu džez uz muziku DJ Maestra iz Holandije. BFDž i UN planiraju da ujedine snage i prošire saradnju sa kojom su počeli već prošle godine. Takođe ne treba zaboraviti da je UNESCO pre nekoliko godina proglasio Svetski dan džeza za svetski praznik 30. aprila, što govori da ove institucije obraćaju pažnju na kulturno nasleđe koje donosi džez muzika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari