Nova pozorišna paradigma 1

Sa motom „Nova pozorišna paradigma“ 45. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra INFANT, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada počeće večeras kada će na Letnjoj sceni u dvorištu Kulturnog centra u Katoličkoj porti Pozorište Bastilja iz Francuske izvesti predstavu „Vivisekcija kredenca“ od 19 sati.

Za svečano otvaranje koje je zakazano isto veče u 21 sat na sceni „Pera Dobrinović“ u Srpskom narodnom pozorištu, pozorišna grupa „Davai“ iz Izraela izvešće predstavu „U izgradnji“. Ovogodišnje izdanje INFANT-a otvoriće glumica, koreografkinja, rediteljka i dramaturg Maja Mitić, od prošle godine umetnička direktorka internacionalnog „Nišvil DŽez“ teatarskog festivala.

– Uvek težimo da se svako novo izdanje INFANT-a razlikuje od prethodnih i da publici u Novom Sadu predstavimo novine u pozorištima celog sveta, tako da festival bude zaista internacionalan. Najvažnije je napraviti takav odabir predstava da publika može da sagleda nova traganja i kvalitete u pozorišnom izrazu danas, ističe za list Danas Simon Grabovac, ovogodišnji selektor i izvršni producent festivala INFANT-a koji naglašava da će se tokom osam dana koliko Festival traje, svako pre podne od 11 sati u klubu „Tribina mladih“ na drugom spratu Kulturnog centra održavati Okrugli stolovi o predstavama viđenim na programu prethodne večeri.

„Ponudićemo neku vrstu drugačijeg angažovanog teatra koji ne upire prstom u oko gledaocu, nego na drugačiji način govori o svemu što se dogodilo kod nas, od ratova pa do svih drugih problema. U tom smislu verovatno je najkarakterističnija predstava „Balkanska tužbalica“ koju je režirao Stevan Bodroža i koja iz perspektive onih koji su stradali, govori slojevito o tim događajima“, istakao je Grabovac.

Ovogodišnji INFANT nudi publici 11 predstava iz Francuske, Izraela, Španije, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Rusije i Srbije, koje će se odvijati na četiri lokacije: Kulturnom centru Novog Sada, Srpskom narodnom pozorištu, Novosadskom pozorištu i Štrandu.

Od domaćih predstava, tu su: dve predstave u izvođenju „Plus teatra“: već pomenuta „Balkanska tužbalica“ nastala u saradnji Puls teatra i Parobrod teatra iz Beograda i uz pokroviteljstvo austrijske ambasade u Beogradu i predstava „Post kvartet“;DAH Teatar učestvuje sa predavanjem/performansom Dijane Milošević „25 čaša vina“; Pod teatar sa predstavom „Da li ste videli Don Kihota?“; zatim predstava „Treći prostor“ u izvođenju „Perpetuumdens“, a Narodno pozorište Sombor učestvuje sa predstavom „Kad bi Sombor bio Holivud“.

Osim pozorišta iz Francuske i Izraela koje gostuju prvog dana festivala, od stranih predstava publika će moći da vidi i predstavu „Ograničenja“ iz Španije.

Slovensko narodno gledališče Drama, Moving Music Theatre (Slovenija, Makedonija) sa predstavom „Devojčica sa žicama“, „Artopija“ iz Makedonije će izvesti predstavu „Pozdravi ga i poljubi mi ga“, Gobi dens kompani iz Mađarske će se nastupiti s predstavom „Volitant“, a iz Rusije pozorište „Ahe“ sa predstavom „Plug’n’play 2“.

O najboljim predstavama iz ovogodišnjeg programa, odlučivaće tročlani žiri u sastavu: Vesna Dragojlov, Jelena Mijović i Ivan Pravdić.

Od pratećih programa, zakazano je otvaranje izložbe Efemera kolektiva „Nova paradigma – nova čitanja“, u utorak u klubu „Tribina mladih“, kao i razgovor povodom knjige Marijane Prpe Fink, „Scenski pokret i njegovo dejstvo na gledaoca“. U ovom programu učestvuju: Zoran Maksimović, Živko Popović i autorka Marijana Prpa Fink.

Proglašenje pobednika festivala je zakazano u ponedeljak, 2. jula na Velikoj sceni Kulturnog centra, a u čast nagrađenih će“Porodica bistrih potoka“ izvesti predstavu „Intima“.

Ulaznice

Ulaznice se mogu nabaviti u Kulturnom centru Novog Sada, svakog dana od 11 do 13 časova i sat vremena pre početka predstave na mestu izvođenja. Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara, a cena pojedinačne ulaznice za studente: 300 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari