Zubin Mehta: Najbolji prijatelj Beogradske filharmonije 1foto Una Miletic

 – Hvala lepo, dobar dan – kazao je maestro Zubin Mehta na srpskom jeziku i u šali dodao da se tu završava njegov repertoar poznavanja našeg jezika.

Od prvog nastupa ovog svetski poznatog dirigenta sa Beogradskom filharmonijom navršilo se 60 godina 2018, te se ovom prilikom obeležava značajan jubilej, zato će Zubin Mehta održati Gala koncert sa orkestrom Beogradske filharmonije 10. jula u Kolarčevoj zadužbini.

Tom prilikom će biti izvedena „Pastoralna simfonija“ Ludviga van Betovena i „Prva simfonija“ Johanesa Bramsa.

Maestro se obratio beogradskim novinarima juče, u Sali filharmonije, i prisetio svog prvog dolaska u prestonicu, 1958.

– Drago mi je što imam priliku da budem ovde posle velikog broja otkazivanja. Danas smo imali probu i orkestar divno svira u celini, kao i solisti, jer kod Bramsa ima dosta solo deonica. Posebna osećanja imam, kao i prelepa sećanja na ovo mesto, gde sam prvi put došao pedeset i osme kao student na razmeni. Doputovao sam vozom iz Liverpula, bio je januar i padao je sneg. Otišao sam taksijem do Jugokoncerta što je bilo jedini naziv koji sam znao. Jugokoncert je bio zatvoren i nisam znao gde da idem, jer u to vreme nije bilo mejlova. Međutim, neko se pojavio i taksisti rekao naziv hotela i gde da me odveze – prisetio se Mehta.

On je u vedrom duhu zbivao šale i hvalio srpsku kuhinju prepričavajući anegdote iz mladosti, ali i to da je tokom korone dosta duhovno patio jer nije mogao da nastupa.

– Kao mladi dirigent uvek dobijete priliku da vas pozovu jednom, a da dobijete poziv po drugi put – to je već malo teže. To je bio jedan pristojan uspeh. Gospodin iz Jugokoncerta, zvao se Bjelić, me je zavoleo i organizovao mi turneju po celoj Jugoslaviji, te sam tako upoznao i zavoleo vašu bivšu zemlju – kazao je on i dodao da je posebno lepo vreme proveo u LJubljani, gde ga je koncertni menadžer Lipovšek odveo svojoj kući u kojoj je trčalo desetoro dece.

Povodom repertoara je kazao da se razlikuje od onog koji je planiran 2018. zato što on nikada nije izvodio Bramsa ovde, te je to bio lični izbor.

– Možete zamisliti osećanja koja imam za ovaj orkestar i ovu zemlju. Svih ovih godina pratio sam njihov razvoj sa velikim interesovanjem i nova sala je nešto najbolje što će se desiti i orkestru i gradu. Imate sjajan orkestar, divnu publiku i zaslužujete bolju koncertnu dvoranu – istkao je maestro koji se odrekao honorara kako bi Beogradska filharmonija dobila novu koncertnu dvoranu.

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac je kazao da Beogradska filharmonija nikada nije imala većeg prijatelja od Zubin Mehte i zahvalio mu se na nesebičnoj pomoći, ljubavi i znanju koje je delio sa filharmonijom. On je ukazao na to da se maestro svakog puta odrekao svog honorara kako bi pomogao filharmoniji. Tasovac je podsetio i to da je pre par dana završen konkurs za idejno rešenje za novu dvoranu Beogradske filharmonije i da će do kraja avgusta biti odabran pobednički rad.

Inače, nova zgrada Filharmonije treba da nikne u blizini Ušća, a vrednost njene izgradnje procenjena je na 120 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari