Novi artefakti u legatu Pavla Vuisića 1

Muzej srpske književnosti u okviru Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat dobio je na poklon veliki deo arhive Pavla Vuisića.

Ove godine se navršava trideset godina od smrti ovog velikana i njegova udovica Mirjana Vuisi donirala je nove predmete iz zaostavštine velikog glumca udruženju čiji je osnivač i član Upravnog odbora. Legat Pavla i Mirjane Vuisić otvoren je pre tri godine u Adligatu, a ovom donacijom čak je petostruko uvećan. Voljom udovice velikog glumca, pretežan deo zaostavštine sada je preseljen iz njihovog stana u centru Beograda u prostorije udruženja Adligat na Banjici. Štaviše, i taj stan je Mirjana Vuisić zaveštala Adligatu.

Neobjavljeni rukopise, ličnu i porodičnu dokumentaciju, albume sa mnoštvom fotografija, kao i zanimljive lične predmete poput kolekcije lula preneti su u Adligat. Među poklonjenim predmetima su: pasoši, vozačka dozvola, dozvola za upravljanje čamcem, duhovita Vuisićeva molba za stan upućena Udruženju dramskih umetnika, uverenje o učešću osamnaestogodišnjeg Pavla Vuisića na Sremskom frontu, još jedan njegov autoportret, pa projekti za čamce i brodiće koje je gradio, te skice i pisma iz Kalifornije povodom gradnje. Vuisić je bio član Veslačkog kluba „Grafičar“, a tu su i naočare, lule, upaljači, češalj, ogledalo… i – najvažnije – njegove rukom pisane pesme, ali i niz prekucanih, potom jedna priča, dva filmska scenarija…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari