Novi broj magazina nezavisne kulture Manek 1Foto: Promo

Novi, deveti Manek – magazin nezavisne kulture, godišnjak koji izdaje Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), biće predstavljen onlajn 29. decembra u 18 sati.

Na promociji će govoriti Ana Luković, Predrag Cvetičanin, Vida Knežević, Rena Redle i Ružica Marjanović. Manek je uredila Ana Luković, urednik fotografije je Luka Knežević Strika, a časopis je grafički oblikovao Mane Radmanović.

Osim elektronskog tu je i štampano izdanje koje će biti dostupno od sredine januara u Kulturnom centru Magacin (Kraljevića Marka 4, Beograd).

Dušan Rajić autor je rada na naslovnoj strani. Časopis su finansijski podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Fondacija za otvoreno društvo i Fondacija Hajnrih Bel.

O eksploataciji (neplaćenog) rada, ali i o mogućnostima borbe i povratku solidarnosti na umetničku i kulturnu scenu Srbije u ovom broju Maneka piše Vida Knežević, dok Predrag Cvetičanin i Jelena Dimić predstavljaju rezultate regionalnog istraživanja o životu i radu kulturnih radnika u vreme pandemije, o egzistencijalnim teškoćama i umetničkim praksama u ovim vanrednim okolnostima.

O onlajn obrazovanju piše Jelena Surčulija Milojević. Da sve naše nedaće ne potiču od pandemije podsetio nas je odlazeći ministar kulture koji je poistovećivanjem nasilnika i umetnika u „slučaju Kapetanija“, kao i problematičnim tumačenjem sloboda umetničkog stvaralaštva i govora uspeo da protiv sebe okrene vascelu umetničku, kulturnu i medijsku scenu (Dragana Nikoletić, Ana Luković).

Izazove emigracije u ovom broju Maneka predstavljaju tri sjajne umetnice i hrabre žene: slikarka Darija Radaković, pevačica, dirigentkinja i kompozitorka Aleksandra Popovska i vizuelna umetnica i aktivistkinja Rena Redle.

O tome kako dominantna društvena grupa koristi izolaciju kao (kontrolni) mehanizam zarad dužeg opstanka na vlasti piše Marko Pejović, dok Slađana Petrović Varagić preispituje kompleksan odnos umetnosti i vremena u savremenom društvu, pišući o dekonstrukciji pojmova znanja, etike, pa i naučne istine i osvrćući se na deo ovogodišnje umetničke produkcije. Izbor odabranih radova vizuelnih umetnika, svojevrsnu MANEK galeriju, napravili su Mane Radmanović i Luka Knežević Strika.

O festivalu „Na pola puta“ piše Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji i jedna od osnivača te jedinstvene manifestacije. Pesnikinja Ognjenka Lakićević, čiji izbor pesama se takođe predstavlja u ovom broju, piše kako se odlučila za radionice poezije i koliko je važna takva vrsta kreativne razmene, a DUOgled mladih poetesa Maše Seničić i Radmile Petrović kroz paralelni intervju uobličio je Aleksandar Nikolić.

Rubrika Ogledalo vremena posvećena je pokojnom umetniku i novinaru Miomiru Grujiću Fleki (1954-2003). Iscrpan pregled zbivanja na muzičkoj sceni i u nezavisnom izdavaštvu donosi Svetlana Đolović, Vuk Palibrk predstavlja svoje animirane i strip dnevnike koje je radio u 2020, uz izbor crteža iz Dnevnika korone, a Dušan Blagojević daje presek kulturnog života u Leskovcu, u rubrici Lokalna scena.

Isidora Popović piše o Magacinu u Kraljevića Marka, odnosno o organizaciji života, rada i upravljanja tim kulturnim centrom, a Sanja Radulović o festivalu „Na sopstveni pogon“ koji se, u organizaciji Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, već treću godinu za redom održava pod sloganom Novi prostori kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari