Novi Sad postao Evropska prestonica kulture (FOTO) 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIC/MO

Novi Sad je večeras na svečanoj ceremoniji u Srpskom narodnom pozorištu dobio titulu Evropske prestonice kulture, kao prvi grad kome je to uspelo ispred zemalja kandidata za Evropsku uniju.

„Ovo je veliki momenat. Ovo je veliki momenat za sve nas. Mi u Novom Sadu i u celoj Srbiji, kao i širom Evrope, delimo mnogo toga. Delimo našu istoriju, naše vrednosti, kulturu i delimo našu sudbinu. Novi Sad je epicentar kulture, evropske kulture“, rekao je, između ostalog, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre, koji je sinoć predao gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću plaketu, čime je Novi Sad i zvanično postao Evropska prestonica kulture.

Gradonačelnik Novog Sada je podsetio da je malo ko verovao pre šest godina da će Novi Sad pobediti u Briselu i dobiti kandidaturu za ovu prestižnu titulu.

„Malo je onih koji su nam davali šansu, iako su znali da je ovaj grad nastao na temeljima evropskih vrednosti, da se one ovde i žive i podrazumevaju. Cela Evropa će videti kako izgleda kada nagrada dođe u prave ruke, kada dođe u pravi grad. Od titule Evropska prestonica kulture mi smo stvorili našu šansu, da se pokažemo, da dokažemo da smo je vredni, da je ugradimo u novi sistem vrednosti na kojem ćemo dalje graditi naš Novi Sad.“, istakao je Miloš Vučević i zahvalio se Novosađanima.

Svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je u svom obraćanju naglasila da „ne postoji grad koji je više zaslužio i koji nosi veći potencijal od Novog Sada da visoko digne zastavicu omladine i kulture“.

Kao domaćin, visoke zvanice iz Evrope, predstavnike gradova koji su bili Evropske prestonice kulture, prisutnima se obratio Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Novi Sad postao Evropska prestonica kulture (FOTO) 6
Foto: G. Nonin

„Kultura je nastala od latinske reči colere, što znači negovati, gajiti, uzgajati, utopija je na starogrčkom, u prenesenom značenju odrednica za dobro mesto. Kada stojite na jednom mestu ove dve različite reči, sa dva različita jezika, koji čine jednu od osnova evropske kulturne baštine, vi možete na srpskom, mađarskom, slovačkom, rusinskom i drugim evropskim jezicima izgovoriti samo jedan mogući naziv grada: Novi Sad. I samo kada je ovaj grad baštinio kulturu, on je bio i Srpska Atina i Evropska prestonica kulture“, istakao je, između ostalog, Milenković.

Program izveden u Srpskom narodnom pozorištu režirao je Aleksandar Nikolić koji je istakao da „kada za predložak predstave imate jedan grad, pred vama je jedinstveni izazov da vekove stavite na scenu“.

Celom umetničkom timu, zajedno sa Borisom Kovačom i „New Ritual Ensemble“, EPK kvartetom harmonika i perkusionističkim ansamblom „dRumble“, kao i solistima, svakako je uspelo da na umetnički način prikažu vekove Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari