Novi uspeh predstave posvećene Branku Cvejiću: „Sitnice koje život znače“ i Mladen Andrejević nagrađeni na Festivalu pobednika festivala 1Foto promo/Narodno pozorište Beograd

Pozorišnu verziju uzbudljivog, duhovitog i crnohumornog bestselera „Sitnice koje život znače“ italijanskog pisca Lorenca Maronea, u dramatizaciji Đorđa Kosića, i režiji Andreja Nosova, jedna od predstava koje su obeležile ovogodišnje kulturno leto u regionu, osvojila je Nagradu žirija publike za najbolju predstavu na 15. Pozorišnim svečanostima – Festivalu pobednika festivala u Rakovici.

Glumcu Mladenu Andrejeviću, za lik Čezarea u istom komadu, pripala je Specijalna nagrada koju dodeljuje žiri novinara, a ove odluke o priznanjima donete su jednoglasno.

„Sitnice koje život znače“ urađene su u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu, Beo-Arta i Kulturnog centra Tivat, a posle velikog uspeha na 18. Međunarodnom festivalu mediteranskog teatra – Purgatorije u Tivtu, osvojile su dva priznanja na 9. festivalu Novi Tvrđava teatar.

Glumici Neli Mihailović pripala je nagrada za najbolju žensku ulogu, a Mladen Andrejević je za lik Čezarea osvojio nagradu “Milan Gutović”.

I pre samih izvođenja na letnjim festivalima ova predstava je došla u žižu regionalne kulturne javnosti i dobila jedno simbolično i nostalgično obeležje – lik glavnog junaka bio je dodeljen Branku Cvejiću, koji je preminuo 26. jula, samo sedamnaest dana pre premijere u Tivtu. U njegovu ulogu „uskočio“ je Mladen Andrejević, uz objavu:

„Uloga Čezarea Anucijate bila je najpre poverena Branku Cvejiću, koji je nažalost tokom ovog pozorišnog procesa preminuo. Ekipa predstave završila je ovaj komad i posvetila ga kolegi i prijatelju koji je sa velikom radošću i posvećenjem gradio ovu predstavu“.

Ovogodišnje, 15. izdanje Pozorišnih svečanosti održano je od 14. do 19. novembra u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica, a publika je imala priliku da vidi pobedničke predstave sa pozorišnih festivala održanih u Srbiji u prethodnoj sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari