Premijera predstave "Sitnice koje život znače": Posveta glumcu Branku Cvejiću, večeras na sceni Narodnog pozorišta 1Foto promo/Narodno pozorište Beograd

Pozorišnu verziju uzbudljivog, duhovitog i crnohumornog bestselera „Sitnice koje život znače“ italijanskog pisca Lorenca Maronea, u režiji Andreja Nosova, jednu od predstava koje su obeležile kulturno leto u regionu, beogradska publika premijerno će gledati večeras u 20.30, na sceni Narodnog pozorišta „Raša Plaović“.

„Sitnice koje život znače“ urađene su u koprodukciji našeg nacionalnog teatra i Kulturnog centra Tivat, a posle velikog uspeha na 18. festivalu Purgatorije u Tivtu osvojile su dva priznanja na 9. festivalu Novi Tvrđava teatar – glumici Neli Mihailović pripala je nagrada za najbolju žensku ulogu, a Mladen Andrejević je za lik Čezarea osvojio nagradu “Milan Gutović”.

I pre samih izvođenja na letnjim festivalima ova predstava je došla u žižu regionalne kulturne javnosti i dobila jedno simbolično i nostalgično obeležje – lik glavnog junaka bio je dodeljen Branku Cvejiću, koji je preminuo 26. jula, samo sedamnaest dana pre premijere u Tivtu.

U njegovu ulogu „uskočio“ je Mladen Andrejević, uz objavu:

„Uloga Čezarea Anucijate bila je najpre poverena Branku Cvejiću, koji je nažalost tokom ovog pozorišnog procesa preminuo. Ekipa predstave završila je ovaj komad i posvetila ga kolegi i prijatelju koji je sa velikom radošću i posvećenjem gradio ovu predstavu“.

Kako je u intervjuu za Danas izjavio Andrej Nosov, Branko Cvejić je obeležio njegov dosadašnji pozorišni život.

– Bio je od početka tu, bili smo na istoj strani. Voleo sam da razgovaram sa njim, bio je dobar savetodavac. Umeo je da nađe u najtežim dilemama izlaz. Znao je da me obraduje, svojim dolaskom i putujući na neku premijeru po nekoliko sati, ili da me pozove posle predstave koju je igrao da kaže kako je publika reagovala. S druge strane, napravili smo neke važne scene i predstave zajedno. I Cveja baš nedostaje. Naši poslednji razgovori bili su o odustajanju, i ta njegova radost zbog predstave „Sitnice koje život znače“ ostaće mi posebno urezana u sećanju. Kako je na probama iz dana u dan gradio ovaj lik i kako je dobro razumeo Čezareove muke. Dogodio nam se život, i današnje pozorište, i sve to u nekoliko nedelja. Cveja, nažalost, nije odigrao ovu ulogu, mi smo nastavili, sećajući se njega i te radosti – rekao je Nosov.

U Maroneovoj priči o običnim ljudima koji se trude da žive najbolje što umeju u ovom našem surovom svetu, sam naslov nam sugeriše i podseća nas da su upravo neke „sitnice“, prijateljstvo, saosećanje, poštovanje, iskrenost, ljubav…, najvažnije u životu.

Glavni junak je Čezare, usamljeni cinik – knjigovođa koji penzionerske dane provodi uz malo alkohola, džangrizanje, u društvu ostarele prostitutke Rosane, i tek na zalasku života počinje da oseća patnju drugih ljudi…

U „Sitnicama koje život znače“ igraju i Vanja Ejdus, Nina Nešković, Dušan Matejić i Rade Ćosić.

U autorskoj ekipi predstave su i Đorđe Kosić koji je uradio dramatizaciju teksta, kostimografkinja Selena Orb, scenograf Dejan Todorović, kompozitor Draško Adžić, a scenski pokret poptpisuju Marija Milenković i Aleksandra Lozanović, koja je i pomoćnica reditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari