Novogodišnji operski gala koncert u Kombank dvorani 1Foto: freeimages/ Ted C.

Uoči gregorijanske Nove godine Ars kreativa (ARS CREATIVA) i Umetnički ansambl “Stanislav Binički“ 28. decembra priređuju operski gala koncert u Konbank dvorani pod nazivom „Tenor Nikola Kitanovski i prijatelji“.

Organiuzatori najavljuju popularan i atraktivan program u kome će biti operskih arija i dueta, obrada popularnih pesama za glas i sinfonijski orkestar, najavljeno je iz Kombank dvorane.

Tenor Nikola Kitanovski, profesor solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na operskoj sceni prisutan je duže od dve i po decenije. Rođen je u Skoplju, završio je FMU u Beogradu u klasi profesorke Biserke Cvejić. Pobednik je internacionalnog takmičenja Katije Ričareli kod koje se i usavršavao, čest je gost Beogradske opere, nastupa širom Evrope i Azije.

Na novogodišnjem koncertu u Kombank arena pevaće sa prvakinjama Opere Narodnog pozorišta u Beogradu – sopranom Jasminom Trumbetaš Petrovi i mecosopranom Natašom Jović Trivić, makedonskim baritonom Borisom Trajanovim kao i sa mladim sopranima koji iz svoje klase na FMU Mirjanom Matić i Marijom Čupoškom. Dirigenti su: Milan Nedeljković i Vesna Šolc, reditelj programa je Vladan Đurković.

Jasmina Trumbetaš Petrović, aktuelna direktorka Opere NP, poznata je po izvođenju „gvozdenog“ operskog repertoara, posebno Verdijevih i Pučinijevih dela. Nataša Jović Trivić je jedan od vodećih domaćih mecosoprana, pevačica velike izražajnosti. Obe pevaju i van Srbije.

Boris Trajanov na operskoj sceni traje više od 35 godina, ostvario je uspešnu međunarodnu karijeru sa 43 glavne baritonske uloge, a od 2005. je doživotni ambasador Uneska kao umetnik mira zbog njegove “izuzetne karijere velikog operskog pevača kao i zbog njegovih napora u unapređenju humanih vrednosti“. Mirjana Matić opersku karijeru počela je da gradi u Beogradskoj operi i Madlenianumu, dok Marija Čuposka nastupa na koncertima sa Horom i Orkestrom RTS-a i orkestrom Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari