Novosadska premijera romana "Carinska ulica u Novom Sadu" Lasla Blaškovića 1Foto: Privatna arhiva

U Galeriji Matice srpske, gde se čuva slika Bogdana Šuputa „Carinska ulica u Novom Sadu“, u utorak, 14. juna biće održana prva novosadska promocija novog istoimenog romana književnika Lasla Blaškovića. Na predstavljanju knjige, pored autora, govoriće akademik Zoran Paunović i urednik knjige Gojko Božović. Početak programa je u 19 časova, a ulaz je slobodan.

Blaškovićev roman Carinska ulica u Novom Sadu objavljen je krajem prošle godine u izdanju Arhipelaga i edicije Nojzac iz Novog Sada.

Carinska ulica u Novom Sadu je roman po slikama i ulicama Novog Sada. Blaškovićev roman je neobična moderna hronika grada od tridesetih godina prošlog veka do naših dana. Polazeći od umetnosti i životne sudbine modernističkog slikara Bogdana Šuputa, koji je, između ostalog, zabeležio Novi Sad i njegove ulice i prozore u jednom istorijskom trenutku, Blašković prati kako ovu umetničku avanturu koja će se završiti u istorijskim udesima Drugog svetskog rata, tako i dinamiku samog grada koji se menja, ali u tim promenama nužno čuva i neke tragove minulog vremena.

Blaškovićevo pripovedanje u Carinskoj ulici u Novom Sadu insistira na autentičnosti i dokumentarnosti, zbog čega drugi deo romana postaje niz dokumentarnih priloga različite vrste koji iznutra osvetljavaju pojedine epizode iz prvog dela romana.

Uzbudljiva potraga za činjenicama jednog života i jedne umetničke avanture odvode pisca, a za njim i njegovog čitaoca, do pitanja gde se danas nalazi Carinska ulica u Novom Sadu i da li umetnička svedočanstva o jednom gradu, njegovim ulicama i ljudima traju duže od svedočanstva bilo koje druge vrste.

Novosadska premijera romana "Carinska ulica u Novom Sadu" Lasla Blaškovića 2

Laslo Blašković je u Carinskoj ulici u Novom Sadu napisao prvorazredni novosadski roman našeg vremena.

U književnost, Blašković je ušao kao pesnik objavljujući niz pesničkih knjiga, od knjiga Gledaš, Zlatno doba i Crvene brigade do Ritam-mašine i Života bacača kocke, za koje je dobio važne pesničke nagrade i nepodeljeno priznanje književne kritike.

Od kraja devedesetih i romana Svadbeni marš Laslo Blašković je prisutniji kao romansijer. Za svoje romane Blašković je dobio Nagradu Društva književnika Vojvodina za knjigu godine, Nagradu Fonda „Borislav Pekić“, Nagradu SANU iz Fonda „Branko Ćopić“ za najbolju knjigu godine i Nagradu „Stevan Sremac“ za proznu knjigu godine.

Njegov roman Madonin nakit izabran je među deset najboljih srpskih romana napisanih posle pada Berlinskog zida koji su sastavni deo antologijske edicije 100 slovenskih romana. Ovaj roman objavljen je i na engleskom jeziku. Pored Madoninog nakita, najpoznatiji romani Lasla Blaškovića su Mrtva priroda sa satom, Adamova jabučica, Turnir grbavaca, Posmrtna maska, Razbrajalica i Prateći vokali.

Proza i poezija Lasla Blaškovića prevedeni su na engleski, ruski, francuski, nemački, mađarski, poljski, rumunski, slovački, ukrajinski, makedonski, bugarski i slovenački jezik.

Objavljivanje romana Carinska ulica u Novom Sadu podržala je Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari