Novosadski književni par tragično nastradao 1Foto: Privatna arhiva

Bračni par Ileana Ursu Nenadić i Milan Nenadić tragično su nastradali u nedelju, 7. marta u Petrovaradinu. Uzrok nesreće je curenje gasa u njihovoj porodičnoj kući u Petrovaradinu. Oboje su bili poznati književnici koji su bili višestruko nagrađivani za svoje stvaralaštvo.

Ileana Ursu Nenadić rođena je 1954. godine u Zrenjaninu. Bila je pesnikinja i prevodilac. Prvu zbirku poezije “Pansion u biblioteci” objavila je u Novom Sadu 1978. godine, a tokom više od 40 godina stvaralaštva, objavila je desetak zbirki poezije, brojne antologije i zajedničke zbirke koje su bile i dvojezične, a svoj veliki doprinos dala je i kao prevodilac. Prevela je stihove mnogih naših pesnika i pesnikinja na rumunski jezik, a na srpski jezik je, što samostalno, što zajedno sa suprugom Milanom Nenadićem prevela brojne rumunske pesnike, između ostalih, Mirče Dineskua, Mirče Katareskua, Mihaila Emineskua. 

Priredila je brojne antologije među kojima su i Antologija poezije Rumuna u Srbiji i Antologija rumunske proze u Vojvodini. Bavila se i književnom kritikom koja joj je objavljivana i u brojnim časopisima i u knjigama. Dve decenije je uređivala i prevodila sve tekstove koji su objavljivani u dvojezičnom listu za književnost i kulturu “Ogledalo/Oglinda), jedinstven list u Evropi koji objavljuje Savez Srba iz Temišvara I KPZ Sečanj.

Bila je član Društva književnika Vojvodine i Saveza književnika Rumunije, a za književni i prevodilački rad je nagrađena i u našoj zemlji i u Rumuniji. Između ostalih nagrada, dobila je i nagradu “Iskra kulture” za 2006. godinu Zavoda za kulturu Vojvodine, Društva književnika Vojvodine za “Prevod godine”, nagradu “Mihai Eminesku” istoimene evropske fondacije, nagradu “Vera, mir, napredak” za doprinos upoznavanju evropskih kultura (Italija), nagrada UNESCO za prevod, a Vlada Rumunije joj je dodelila medalju “Eminescu” za doprinos upoznavanju kultura.

Milan Nenadić rođen je 1947. godine u Grkovcima. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Nakon toga je živeo u Beogradu, Zrenjaninu, a od 1998. u Novom Sadu. Osim poezije, pisao je književnu kritiku, eseje i prevode.

Dobitnik je Pečata varoši sremskokarlovačke, Dučićeve nagrade, nagrade Udruženja književnika Srbije, nagrade “Milan Rakić”, počasne nagrade BIGZ-a, nagrade Univerzitetske riječi za knjigu godine, Zmajeve nagrade, Kočićevog pera, nagrade “Branko Ćopić”, književne nagrade “Milica Stojadinović Srpkinja” za 2008. godinu, nagrade “Desanka Maksimović”, a prošle godine mu je dodeljena i nagrada “Žička hrisovulja”.

Vreme i mesto sahrane će biti naknadno saopšteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari