O Austrougarskoj i Balkanu 1Foto: YouTube.com

Francuski istoričar Žan Pol Bled, počasni profesor Univerziteta Pariz – Sorbona, inostrani član SANU, specijalista za istoriju Srednje Evrope i vodeći francuski autoritet za istoriju Nemačke i Habzburške monarhije, držaće danas u SANU predavanje „Mit o Francu Jozefu“, povodom 100-godišnjice smrti pretposlednjeg austrougarskog cara.

Predavanje će se održati na francuskom jeziku, obezbeđen je simultani prevod.

Za sutra je najavljeno da će Žan Pol Bled učestvovati u „razgovoru o istoriji“ na temu „Nemačka, Austrougarska i Balkan“, koji će se održati u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ od 18 do 20 sati. Pored francuskog stručnjaka u diskusiji su trebalo da učestvuju i domaći istoričari: Dušan T. Bataković i Vojislav Pavlović, a kao moderator Veljko Stanić.

Bled je studirao istoriju na Sorboni, gde je stekao i državni doktorat. Kao istoričar političkih ideja i germanista, Bled se naučno formirao pod rukovodstvom Žaka Droza (1909-1998), profesora Sorbone i vodećeg francuskog stručnjaka za istoriju Nemačke, posebno ideja liberalizma i socijalizma, čije su studije objavljene sredinom 20. veka bile temelj francuske istoriografije o germanskom svetu.

Bled je predavao na visokoškolskim ustanovama u Mecu i Nantu, a potom više od dve decenije na Institutu političkih studija Univerziteta Robert Šuman u Strazburu, gde je bio i direktor Centra za nemačke studije i predsednik Grupe za izučavanje Habzburške monarhije. Kao profesor na Univerzitetu Pariz-Sorbona petnaest godina bio na čelu Katedre za istoriju Nemačke i germanskog sveta. Na ovom univerzitetu izabran je za profesora emeritusa 2010. godine. Politički aktivan od mladosti u redovima degolista, Žan-Pol Bled je između 1973. i 1990. bio na čelu Univerzitetskog udruženja za studije i istraživanja degolizma. Nosilac je francuskog odlikovanja Legije časti i ordena Akademskih palmi, dobitnik mnogobrojnih nagrada. NJegove knjige prevedene su na; engleski, nemački, italijanski, slovački, rumunski, slovenački, bugarski. Beogradski izdavač NNK Internacional od 2011. do 2016. objavio je u srpskom prevodu Bledove knjige: „Bizmark“, „Franc Ferdinand“ i „Svi Hitlerovi ljudi“ (poslednji naslov u suizdavaštvu sa Dan Grafom).

Bled već gotovo dve decenije sarađuje sa kolegama u Srbiji i čest je gost međunarodnih skupova u organizaciji SANU. Tokom raspada SFRJ bio je među francuskim intelektualcima koji su se protivili jednostranoj medijskoj slici o Srbiji i antisrpskoj kampanji na Zapadu, javno je osudio NATO bombardovanje Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari