Foto: Facebook/Ljubomir Bandović

Film se bavi golgotom srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata, a scenario, koji je sa Antonijevićem napisala Nataša Drakulić (ovaj tandem radi i na seriji „Ubice moga oca“) nastao je po motivima romana „Srpska trilogija“ Stevana Jakovljevića.

Predrag Antonijević kazao je da će ovo biti „iskren i pošten“ film o Prvom svetskom ratu. Kako kaže, ima je potrebu da se bavi ovom temom zato što se u novije vreme pojavila „neka naknadna istorijska pamet i sve ono što je srpski narod uspeo i uz teške žrtve ostvario, počinje da se dovodi u sumnju“.

On je dodao da je njegova generacija rasla na vrednostima proizašlim iz srpske istorije, žrtvovanja, uspeha, zbog čega je oduvek imao želju da snimi film o Prvom svetskom ratu. On je podsetio da se u domaćoj kinematografiji pored filma „Marš na Drinu“, retko neko bavio ovom temom, što je, kako kaže, paradoks.

„Englezi ponovo na svakih deset godina snimaju filmove na slične ili iste teme iz njihove istorije jer žele da se nove generacije upoznaju sa svojom prošlošću. Mi nemamo para za tako nešto, a ranije i kada je bilo, snimalo se o Drugom svetskom ratu. Danas nije ni poželjno mahati pričom o Prvom svetskom ratu“, kazao je Antonijević.

On je napomenuo da će film govoriti o generaciji koja se žrtvovala bez pitanja, te da će to neminovno voditi epskom pristupu, ali i patetici.

Koscenaristkinja filma Nataša Drakulić naglasila je da u pisanju scenarija koristila brojnu literaturu, ali da je glavni materijal bila „Srpska trilogija“ koja je autentično svedočenje Stevana Jakovljevića.
„Insistirali smo na onome šta je čast, moral… Istorijske činjenice su istorijske činjenice. Tu nema šta. Mi smo želeli da vratimo slavu tim vojnicima“, istakla je Drakulić, dodajući da to nije samo film o vojnicima na frontu, već i o svim onim ženama koje su svoje sinove i muževe slali u rat.
Producent filma Maksa Ćatović objasnio je da se upravo zbog scenarija vratio kinematografiji, budući da je poslednji film producirao pre osam godina.

„Naša želja je da na ekranu ne manjka ničega, jer je tako i u tekstu. Uloga producenta je da sve ono što je u scenariju na najbolji način prenese na platno“, kazao je Ćatović dodajući da je za ovakav film treba mnogo novca, ali i da njima najveći problem može napraviti vreme. Snimanje bi trebalo da traje devet i po nedelja, a očekuje se da će na proleće već moći da bude prikazan.

U filmu igraju: Marko Vasiljević, Vuk Jovanović, LJubomir Bandović, Nenad Okanović, Radoš Bajić….
Bandović je kazao da je ovakva priča koja se bavi „najsvetlijim momentom u istoriji Srbije“ za umetnost „pričest“. Radoš Bajić je pozvao članove Vlade Srbije, ali i sve pojedince i lokalne samouprave da pomognu snimanje ovog filma, koji, kako kaže, ima snažnu patriotsku i nacionalnu odgovornost.

Film „Zaspanka za vojnike“ je na konkursu Filmskog centra Srbije za projekte na temu Prvog svetskog rata dobio 50 miliona dinara. Budžet bi, prema rečima Predraga Antonijevića, trebalo da bude oko 250 miliona. Film produciraju kuće: Film Danas, Komuna i Dandelion Production Inc., kao i koproducenti Avala Film, Contrast studios, Concept Studio i Direct Media.

 ‘]
Sinopsis

Stevan Jakovljević, profesor biologije i učesnik Prvog svetskog rata, dolazi na dvadesetogodišnjicu rata i otvaranje spomen-kosturnice u selo gde je nekada boravio zajedno sa svojom prvom ratnom jedinicom, petom tobdžijskom baterijom. Stevan je otišao na iznenadno odsustvo, kasnije je prekomandovan i jedan od razloga što dolazi na postavljanje kosturnice jeste što želi da sazna šta je bilo sa njegovim prvim ratnim saborcima, posebno neposredno nadređenim poručnikom Aleksandrom. Susreće samo komandanta. Kroz njihova sećanja otvara se sudbina pete baterije koja je prestala da postoji baš u tom selu.

Zaspanka’]

Film ima neobičan naziv. Zaspanka je, kako je objasnila Nataša Drakulić, cvet koji raste na grobnicama i koji ne treba dirati. Ovo je njegov bukvalni prevod sa latinskog.