O generaciji koja se žrtvovala bez pitanja

Snimanje filma "Zaspanka za vojnike" u režiji Predraga Gage Antonijevića počinje 5. septembra

Ostavite komentar


  1. Povodom gore navedenog teksta o filmu, treba reci!Mozda niko u Srbiji, posebo onaj ko se oseca Srbinom, nece imati nista protiv ovakve teme filma!Ali je danas vaznije ono "pro-americko" pitanje – Ko smo mi danas, nego -sta smo to bili "juce"!Za takav odgovor, treba izmedju ostalog hrabrosti ali i iskrenosti i licnog postenja!?

  2. У чланку пише о томе да се о првом светском рату у Србији веома мало зна и да овај филм треба да прикаже део страдања српске војске у том великом рату. Одакле овом господину (анонимном) идеја да у ову причу треба убацити Америку? Какве везе имају Американци са тим што се у Србији мало причало о првом светском рату? Нама смо криви ми сами зато што смо пристали да због комуниста и Тита о српској војсци не причамо ништа.

  3. Svaki put kada procitam ove ostrascene komentare, pripadne mi muka! Mogao bi gdin anonimni da PROCITA da su u I svetskom ratu ginuli i NESRBI! Zato sto su Srbiju osecali kao svoju drzavu. A zahvaljujuci ovakvima i njima slicnima, koji su nas izbacili iz Ustava, pitamo se! A gdin Boris, vajni antititoista bi mogao da pogleda sta smo mi u Titovo vreme UCILI! Ili da se zainteresuje i vidi kako su obelezavani slavni dani srpske istorije. Pa bi znao da to sto je napisao nema blage veze sa istinom! Ako zeli, poslacu mu dokumentaciju!

  4. Борис из провинције@ U Titovo vreme su svi nosioci Albanske spomenice primali svoje prinadležnosti. Praznici su obeležavani. U školama se učilo i o slavnim bitkama i o albanskoj golgoti. Objavljivane su mnoga naučna, istorijska, publicistička i književna izdanja. Snimljen je 1964. jedan od najlepših i najtoplijih filmova slavnoj Cerskoj bitki "Marš na Drinu" u režiji Žike Mitrovića. Kao predtekst za film „Marš na Drinu“ korišćena je i pripovetka „Proboj“ Radoja Jankovića (1879-1943) iz 1926. godine. Ljuba Tadić je u ovom filmu dao antologijsku ulogu. Ima još mnogo podataka. Šteta je po našu kulturu da se o njenim velikim i patriotskim dometima u dugom kontinuitetu, uključujući i socijalistički period, ovako masno, neznalački i bezočno laže. Naravno, Titova vladavina nije bila idealna. Kao i u svakoj drugoj i njoj ima tamnih mrlja, ali neuporedivo manje no što ih ima u ovim našim vladavinama u poslednje tri decenije.

  5. Napisao sam neprimeren komentar mada dosta tacan, ipak dobro je sto Danas to nije objavio. Za mene je ova tema previse tuzna, ogromno stradanje nizasta, osim sto je kralj prosirio svoju kraljevinu mnogi mrtvi nisu dobili ni grob. U ovom ratu borili su se i Srbi iz preka protiv Srba iz Srbije i Crne Gore sve u svemu ogromna nesreca i gubici verovatno najveci u istoriji ratovanja, trecina Srbije mrtva i 56% muskog stanovnistva, veliki uzas eto sta je.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.