Obeležavanje 38. Svetskog dana igre u senci pandemije 1

Zbog pandemije virusa korona ove godine po prvi put od 1982, kad je Svetska alijansa za umetničku igru u okviru Međunarodnog pozorišnog instituta pri Unesku pokrenula obeležavanje Svetskog dana igre 29. aprila, datum rođenja Žana Žorža Novera (1727-1810), začetnika moderne igre, obeležiće se bez živih nastupa.

Povodom 38. planetarne proslave igre kao jedinstvene umetničke discipline, koja počiva na univerzalnosti jezika koji prevazilazi sve političke, kulturne i etničke granice, poruku je ove godine u ime Svetske alijanse umetničke igre i Međunarodnog pozorišnog instituta pri Unesku, uputio francuski koreograf afričkog porekla Gregori Makoma.

„Prolazimo kroz nezamislive tragedije, u vremenu koje bih najbolje mogao da opišem kao posthumanističko doba. Više nego ikada do sada, naša igra mora imati svrhu, kako bi podsetili svet da ljudskost još uvek postoji. Svrha i empatija moraju nadvladati godine i godine raspadanja jednog virtualnog krajolika, katarze univerzalnog vapaja koji je nadrastao tugu, tešku stvarnost koja i dalje prožima živote suočene sa smrću, sa odbacivanjem i siromaštvom. Više nego ikada, naša igra mora da pošalje snažan signal svetskim liderima i onima kojima je povereno čuvanje čovečanstva i unapređenje životnih uslova, da smo mi armija besnih mislilaca, a svrha našeg postojanja je u težnji da promenimo ovaj svet na bolje, korak po korak“, poručio je Makoma.

On je podsetio da je „igra sloboda“ i da umetnici kroz „pronađenu i osvojenu slobodu imaju zadatak da i druge oslobode okova sa kojima se susreću u različitim delovima sveta.“

„Igra ne koristi jezik politike, ali ima političku snagu jer u svom osnovnom vlaknu sadrži ljudsku povezanost, pa samim tim direktno odgovara na okolnosti, u pokušaju da vrati osnovno ljudsko dostojanstvo. Dok igramo svojim sopstvenim telima, tutnjimo u prostoru i stežemo se u zajednički obruč, postajemo sila, pokret koji tka otkucaje srca, koji dodiruje duše i pruža isceljenje koje je tako očajnički potrebno. Svrha postaje jedna jedinstvena, nepobediva i nedeljiva Igra! Zato, zaigrajmo snažno!!!“, poziva Gregorije Makoma.

Pored njegove univerzalne planetarne poruke, povodom Svetog dana igre, u ime Udruženja baletskih umetnika Srbije poslanicu je uputila koreograf i pedagog Isidora Stanišić. Ona je upozorila da su „mere izolacije neophodne jer spašavaju živote, ali da se mora voditi računa da one ne postanu trajne – ne sme se pod maskom bezbednosti navići na nedostatak fizičke bliskosti, što vodi nedostatku bliskosti svake vrste“.

„Usamljen, izolovan i atomizovan čovek danas, nije isti kao onaj sutra. Razlika je u tome, što se sutrašnji neće ni pitati o tome gde mu je drugi. Empatija će konačno biti iskorenjena, a sa njom i umetnost. Čovek bez empatije nema sposobnost uživljavanja u umetničko delo, ono za njega nema nikakvu vrednost, kao što ni drugi nema vrednost do one, koja se tumači ciframa. Izgubljeni drugi je izgubljeno sopstvo, jer bez refleksije drugog ne mogu se razvijati kao ličnost. I sam osećaj bezbednosti, podrazumeva drugog. Uspostavljanje režima života podređenog strahu od smrti, kada je ona već neprimetno nastupila, toga se plašim… Plašim se „bespotrebnosti“ osmeha pod maskom. Plašim se solo izvođenja grupe. Ples je ritualan, društven ili umetnički, ali uvek je u razmeni sa drugim. Poštujmo mere bezbednosti i fizičku distancu za vreme pandemije, istovremeno iščekujući dan kada ćemo se ponovo grliti, ljubiti i plesati ‘ensemble'“, poručuje Isidora Stanišić u ime Ubusa.

Programi NP u Beogradu

Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je da su članovi baleta ove nacionalne umetničke kuće, u čast Svetskog dana igre, sačinili video pokret u kome na muziku Rahmanjinova slave igru, umetnost i život. Iz NP je najavljeno da će Jutjub kanalu nacionalnog teatra večeras biti emitovan snimak premijere baleta „Evgenije Onjegin“, za koji je muziku napisao Petar Ilič Čajkovski, inspirisan romanom Aleksandra Puškina. Premijera je izvedena 23. decembra 2017. na Velikoj sceni NP, koreografiju i režiju potpisuje Lidija Pilipenko, a diriguje Đorđe Pavlović. Takođe je saopšteno i da su na Jutjub kanalu NP od 30. aprila do 6. maja na programu dela Viljema Šekspira sa repertoara ovog pozorišta. NP je juče, posle više od mesec dana, ponovo otvorilo svoja vrata za posetioce – u skladu sa merama zaštite od virusa korona počeo je da radi Muzej ove kuće, koji će biti otvoren svakog radnog dana od 11 do 16 sati. Osim stalne postavke, u toku je izložba „Zvonimir Krnetić – nezaboravni tenor“, autora Dragana Stevovića, a za početak juna najavljeno je otvaranje postavke posvećene primabalerini NP Jovanki Bjegojević.

NBS otvorena za korisnike

Iz Narodne biblioteke Srbije saopšteno je da je NBS, u skaldu sa odlukama Vlade Srbije, u ponedeljak počela ponovo da radi sa korisnicima. „Rad je organizovan pod izmenjenim uslovima i uz pridržavanje svih epidemioloških mera i strogih mera socijalnog distanciranja. Radno vreme Biblioteke za korisnike je od ponedeljka do petka od 10 do 14 sati; u istom vremenskom periodu u čitaonici može da boravi pet osoba, a ograničeno naručivanje bibliotečko-informacione građe i izvora obavljaće se unapred preko mejl adrese pitajtebiblitekara(c)nb.rs“, saopšteno je NBS.

Prošireni vikend u Madlenianumu

Opera i teatar Madlenianum od večeras na svom Jutjub kanalu kreće u program za predstojeći „prošireni“ praznični vikend. Večeras „idu“ dve opere: „Rita“ Gaetana Donicetija i „Anželik“ Žaka Ibera, obe pod dirigentskom palicom nedavno preminulog hrvatskog dirigenta Vladimira Kranjčevića, a u režiji Stefana Sablića. U petak 1. maja biće emitovan balet „Nižinski – Zlatna ptica“ sa Konstantinom Kostjukovim u glavnoj ulozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari