Obeležavanje godišnjice rođenja Stevana Mokranjca 9. januara u Negotinu 1Foto: Promo

Svake godine, trećeg dana Božića, negotinski Dom kulture obeležava godišnjicu rođenja kompozitora, Stevana Stojanovića Mokranjca. Učiniće to i ove godine u skladu sa epidemiološkim merama, kažu u Domu kulture koji nosi Mokranjčevo ime.

Najavljuju da će sutra, 9. januara, tokom prepodneva najpre u  kompleksu Mokranjčeve rodne kuće, a potom i u gradskom parku biti položeno cveće na spomenik i spomen bistu negotinskog kompozitora.

Za podne je u Galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ zakazano rezenje slavskog kolača povodom slave Sveti Stefan. Učiniće to  jerej Marko Pajčin, starešina Hrama Svete Trojice u prisustvu aktuelnog domaćina slave i kolačara, bez prisustva gostiju.

– Zbog uvažavanja zdravstvenih mera republičke vlade i Opštinskog štaba za vanredne situacije o zabrani okupljanja većeg broja ljudi, izostaće muzički program i javna promocija časopisa Mokranjac. Međutim, svim ljubiteljima godišnjaka za kulturu biće omogućeno da na sajtu Doma kulture, od 12,30 sati, razgledaju 22. izdanje časopisa, u PDF – formatu. Promociju Mokranjca organizatori će prirediti tokom narednih meseci, po poboljšanju epidemioloških prilika – kažu u negotinskom Domu kulture.

U okviru obeležavanja godišnjice Mokranjčevog rođenja kao i Stevanjdana, tokom sutrašnjeg dana na  youtube kanalu Doma kulture, moći će da se prati i snimak koncerta Hora Hrama Svete Trojice  izveden  na 46. Mokranjčevim danima.

Podsećamo da je u pitanju celovečernji concert  duhovne muzike koji je u  Hramu Svete Trojice pod diregentskom palicom Svetlane Kravčenko ovaj hor , a na programu su bila duhovna dela Stevana Mokranjca, kao i drugih domaćih i stranih kompozitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari