Obeležen Dan Galerije Matice srpske 1

Uz prisustvo velikog broja visokih zvaničnika i predstavnika državnih institucija, stranih instituta, ustanova kulture i obrazovanja i različitih privrednih organizacija, Galerija Matice srpske je Svečanom sednicom i otvaranjem izložbe „Slike velikih formata – svedočanstva epoha“ obeležila Dan Galerije i proslavila 171-godišnjicu osnivanja.

Svečanu sednicu je pozdravnim govorom otvorila dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i autorka izložbe, nakon čega je usledila Beseda o Danu Galerije koju je održao dr Igor Borozan, istoričar umetnosti, kao i otvaranje izložbe „Slike velikih formata ? svedočanstva epoha“ koju je zvanično otvorila predstavnica Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije msr Danijela Vanušić, pomoćnica ministra, Sektor za zaštitu kulturnog nasleđa.

U pozdravnoj reči Palkovljević Bugarski se osvrnula na uspešan rad Galerije u proteklih godinu dana, na dobijene nagrade i priznanja. Govoreći o izložbi „Slike velikih formata ? svedočanstva epoha“, dr Igor Borozan i msr Danijela Vanušić istakli su osnovne vrednosti slika monumentalnih dimenzija koje su uglavnom imale angažovanu funkciju. Dvadeset odabranih dela na izložbi nastala su u razmaku od jednog veka: između 1861, kada je naručen reprezentativni portret Sava Tekelija, rad Mora Tana i 1959. godine iz koje je slika Srpske seljanke Zore Petrović. Svečana sednica završena je dodelom zahvalnica Kluba prijatelja Galerije Matice srpske institucijama, ustanovama i pojedincima (ukupno 84) koji su u proteklih godinu dana učestvovali u programima Galerije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari