Obeležena godišnjica smrti Nebojše Glogovca 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Slavimo danas delo i izuzetnu ličnost umetnika Nebojše Glogovca koji je pozorišnim, filmskim i televizijskim ostvarenjima ostavio dubok i neizbrisiv trag i dao nemerljiv doprinos i našoj umetnosti i našoj kulturi, izjavio je večeras predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Vojislav Brajović na obeležavanju godišnjice smrti Glogovca.

Brajović je Milici, supruzi glumca Nebojše Glogovca, ćerki Sunčici i sinu Gavrilu uručio nagradu „Dobričin prsten“, koja je Glogovcu posthumno dodeljena i nagradu „Miloš Žutić“, a predstavljena je i monografija „Nebojša Glogovac“, autora Tatjane Nježić.

On je rekao da je „sudbina htela da najveće glumačko priznanje nagradu „Dobričin prsten“ za životno delo u 2018. i nagradu „Miloš Žutić“ za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni 2016/2017. koje dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije, njihov dobitnik Nebojša Glogovac ne može da primi“.

„Tačno je godinu dana kako Nebojša nije sa nama, ali mi njegove kolege, prijatelji i porodica znamo da je tu, da je tu i danas na ovoj sceni i da će tu biti zauvek, kako u srcima našim, njegove porodice, tako i u srcima brojne publike koja je imala sreću da ga vidi“, rekao je Brajović u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP).

Nagrada „Dobričin prsten“ sastoji se od replike prstena Dobrice Milutinovića, koju je izradila Zlatara „Jokić“, unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića i monografije. Za nagradu „Miloš Žutić“ Glogovca je predložilo Jugoslovensko dramsko pozorište za ulogu Hamleta. Članica žirija za dodelu nagrade „Miloš Žutić“ Isidora Minić pročitala je obrazloženje nagrade.

„Svesno podčinjavanje zadatku i istovremeno samosvojnost duboko proživljene i celinom svoga glumačkog bića otelotvorene sudbine princa Hamleta, najviši nivo glumačke tehnike i zaigranost do samozaborava krase igru Nebojše Glogovca u ovoj ulozi i čine je ne samo vrhunskim glumačkim rezultatom, već i neizrecivim iskustvom za gledaoca, a neizrecivo se ne može zaboraviti“, rekla je Minić. Prikazan je i film Radivoja Andrića o Glogovcu, u produkciji JDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari