Objavljen sastav žirija 71. Festivala PPV u Zrenjaninu 1Foto: NP Subotica

Zrenjanin je domaćin 71. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, najstarije teatarske smotre u zemlji koja će se početkom aprila održati u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“.

Festival se održava od 4. do 10. aprila i njegov organizator, Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine, objavio je sastav žirija. U njemu su Dejan Dukovski, dramski pisac, koji predsedava, zatim Mia Knežević, rediteljka i Irena Tot, glumica i rediteljka.

Selektor festivala, profesor dr Vlatko Ilić, u svom selektorskom izboru izabrao je devet predstava iz dvogodišnje pozorišine produkcije vojvođanskih teatarskih kuća, koje će se takmičiti a među njima je pet subotičkih predstava.

Od šest odabranih dramskih predstava, četiri su iz subotičkih pozorišta i po jedna iz Novog Sada i Sombora, dok su u dečijoj selekciji samo tri predstave i to komadi iz Zrenjanina, Novog Sada i Subotice.

Na dramskoj sceni, takmiči se predstava „Živi pesak“ Narodnog pozorišta Subotica, drame na mađarskom jeziku; zatim u proteklih godinu dana izuzetno nagrađivana i Sterijinim nagradama ovenčana drama „Kus petlić“ u izvođenju Narodnog pozoiršta Subotica, drama na srpskom jeziku.

Srpsko narodno pozorište učestvuje sa predstavom „Ko je ubio Dženis Džoplin“  a Pozorište „Deže Kostolanji“ izvodi predstavu „Tri sestre“.

Tu su i predstave „Vitezovi lake male“, Pozorišta „Deže Kostolanji“ i predstava „Tramvaj zvani želja“ Narodnog pozorišta Sombor.

U selekciji predstava za decu našli su se komadi „Pipi duga čarapa“ u izvođenju Dečjeg pozorišta Subotica, „Dečak i mesec“ koju izvodi Narodno pozorište iz Zrenjanina kao i predstava „Devojčica sa šibicama“ Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Ovogodišnji 71. Festival PPV održava se pod sloganom „Sve pozorišne mašine – priče, slike, afekti”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari