Objavljen takmičarski program jubilarnog 10. Bašta Festa 1Foto: Milena Arsenić

 

Takmičarski program 10. Bašta Festa, koji se održava od 29. juna do 2. jula u Bajinoj Bašti, objavljen je nakon razmatranja oko 600 filmova iz svih delova sveta.

Selektorka Maja Šuša izabrala je 29 kratkih igranih filmova iz 20 zemalja, od čega četiri domaća, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program.

U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Francuske, Kine, Rusije, Brazila, Turske, Litvanije, Danske, Grčke, Mađarske, Belgije, Španije, Jermenije, Pakistana, Irana, Južne Afrike i Italije, a festivalski tim je posebno ponosan zbog devet filmova iz regiona.

Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: „Zlatna imaginacija“ za najbolji film, „Zlatna interpretacija“ za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i dve specijalne nagrade.

Osim toga, tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet, koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

Ovogodišnja selekcija specifična je po tome što je podeljena u šest blokova: Karusel života, Ekspedicija, Sve okej, dečaci, Pravi muškarci, Žene stene i Vodi me odavde.

Festival će, nakon dodele nagrada, tradicionalno zatvoriti debitantsko ostvarenje. Ovog puta to je film “Da li ste videli ovu ženu?” reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, uz koji ćemo pogledati i kratki film Lane Barić “Snežana”.

Takmičarski program i spisak filmova možete pogledati OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari