"Oblik vode" konkurent u 12 kategorija 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Film Giljerma del Tora „Oblik vode“, koji govori o ženi koja se zaljubljuje u morsko čudovište, ima čak 12 nominacija za nagrade BAFTA.

Po devet nominacija Britanske akademije za film i televiziju imaju i ostvarenja „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“ Martina Mekdone, koji je pre samo dva dana trijumfovao na dodeli Zlatnih globusa, i biografska drama o Vinstonu Čerčilu „Najmračniji čas“.

Pored pomenutih naslova, za najbolji film nominovani su i gej ljubavna priča „Call Me By Your Name“ i ratno ostvarenje Kristofera Nolana „Denkerk“. „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“ nominovan je i za najbolji britanski film, a u konkurenciji su i: „Ledi Magbet“, „Pedington 2“, „Staljinova smrt“ i „Božija zemlja“. Kandidati za najboljeg reditelja su: Deni Vilnev („Blade Runner 2049“), Luka Gvadanjino („Call Me By Your Name“), Kristofer Nolan („Denkerk“),

Giljermo del Toro („Oblik vode“) i Martin Mekdona („Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“).

Za najbolju glavnu žensku ulogu nominovane su: Anet Bening („Film Stars Don’t Die In Liverpool“), Fransis Mekdormand („Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“), Margo Robi („Ja, Tonja“), Seli Hokins („Oblik vode“), Serše Ronan („Bubamara“), dok su u konkurenciji za najbolju mušku glavnu ulogu: Danijel Dej-Luis („Phantom Thread“), Danijel Kaluja („Get Out“), Gari Oldman („Najmračniji čas“), Džejmi Bel („Film Stars Don’t Die In Liverpool“) i Timoti Šalame („Call Me By Your Name“).

Za najbolji strani film konkurenti za nagradu BAFTA su: „Bez ljubavi“ Andreja Zvjaginceva (Rusija), „Sluškinja“ Čan-Vuk Parka (Južna Koreja), „Prvo su ubili mog oca“ Anđeline Džoli (Kambodža), ali i „Ona“ Pola Verhovena (Holandija) i „Trgovački putnik“ Asgara Farhadija (Iran), koji su bili u konkurenciji za Oskara (drugi je čak i dobio nagradu) prošle godine, ali je njihova britanska distribucija počela 2017. zbog čega su tek sad u konkurenciji. Nagrade BAFTA biće dodeljene 18. februara u Rojal Albert holu. Ceremoniju će voditi komičarka Džoana Lamli, budući da je Stiven Fraj odlučio da se povuče sa tog mesta posle 12 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari