Obnovljena predstava "Ivica i Marica" pred najmlađom publikom u Zaječaru 1Foto: Pozorište "Zoran Radmilović" Zaječar

Najmlađa pozorišna publika u Zaječaru večeras će moći da pogleda „Ivicu i Maricu“ obnovljenu pozorišnu predstavu koju je režirala Kornelija Kamenova iz Bugarske i čija je premijera bila februara 2009. godine.

Budući da je od premijere prošla čitava decenija i da Ivicu i Maricu ne mogu da igraju isti glumci, došlo je do određenih promena u glumačkoj podeli čulo se danas na konferenciji za novinare u zaječarskom pozorištu na kojoj je bilo reči o repertoaru, ali i predstojećem Festivalu Romske kulture.

-Sada imamo nove glumce, na taj način popunjavamo ansambl i započinjemo rad na novim predstavama i ubacujemo u vatru mlade glumce koji će biti okosnica ove kuće u budućnosti. Imamo velike planove, u narednoj godini nas očekuje dosta proba i premijera i nastojaćemo da zaječarski teatar vratimo u sam vrh srpskih pozorišta , ali nam je za to potrebno vreme, jer je nemoguće tako nešto uraditi preko noći. – rekao je umetnički rukovodilac pozorišta Miloš Đuričić dodajući da se do kraja sezone planira dvocifren broj predstava .

Prvi Festival Romske kulture i tradicije Republike Srbije biće održan sutra u Domu kulture u Kotlujevcu i ovu manifestaciju zajednički organizuju Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Udruženje Roma Zaječara. Osim folklornog ansambla Udruženja Roma Zaječara na festivalu će gosti učestvovati ansambli iz Pirota, Bele Palanke, Bora i Rgotine, rekao je umetnički rukovodilac Folklornog ansambla Udruženja Roma Zaječara David Georgiev.

-Osim pesama i igara u izvođenju kulturno-umetničkih društava u programu sa prigodnim recitalom učestvuju đaci OŠ „Đura Jakšić“ iz Zaječara , a biće priređena izložba učeničkih radova kao i tradiconalnih romskih jela. – kazao je Georgiev.

Na pres konferenciji je rečeno i da će iduće godine Festival Romske kulture i tradicije Republike Srbije biti organizovan oko Đurđevdana, okupiće najznačajnije predstavnike romske kulture i tradicije iz Srbije i trajaće nekoliko dana. Sredstva za organizovanje manifestacije biće obezbeđena preko državnih ministarstava , kao i iz inostranih fondova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari