Od 1. do 20 avgusta izložba "Memento mori" u Vranju: "Tema smrtnosti obrađuje se u formatu ploče i papira" 1Foto: vranje.org.rs

Izložba pod nazivom „Memento mori“, čiju postavku čine 72 rada isto toliko umetnika, biće otvorena u ponedeljak, 1. avgusta, od 19 sati, u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju, a ljubitelji likovne umetnosti će moći da je razgledaju do 20. avgusta.

Okosnicu projekta „Memento mori“ čini srednjeamerički vizuelni sistem „zida lobanja“ – „Tzompantli“ („zid lobanja“ na autohtonom navatl ili astečkom jeziku).

„Ovaj estetski pristup služi kao koncepcijsko polazište u kome se tema smrti, odnosno smrtnosti, obrađuje u definisanom formatu ploče i papira, rezultirajući zbirkom grafičkih listova koji se zatim slažu u veću blok-strukturu heterogenog izraza. Grafike predstavljene na izložbi izvedene su različitim tehnikama, tradicionalnim i novijim. Prisutni su konkretni, prepoznatljivi elementi koji direktno referišu na polazište, i metaforične i apstraktne umetničke refleksije“, poručuju organizatori izložbe.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari