Od Berlina, Kana, Venecije...Promocija knjige "Filmski festivali", svojevrsnog poduhvata Nenada Dukića, 31.januara u MTS Dvorani 1Foto promo FCS

Da nema festivala, mnogi filmovi ne bi bili prepoznati. Da ne postoje festivali, ne bismo znali za mnoge svetske autore koji su danas deo istorije filma, izjavio je povodom svoje nove knjige dr Nenad Dukić, filmski kritičar Radio Beograda, potpredsednik Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana, član Evropske filmske akademije.

Knjigu „Filmski festivali“, svojevrsni Dukićev autorski poduhvat koji se bazira na njegovom doktorskom radu, zajednički su objavili Filmski centar Srbije i SEE Film, a biće predstavljena u sredu, 31. januara u 12 časova, u Press centru MTS Dvorane.

Pored autora o „Filmskim festivalima“ će govoriti urednik izdanja Miroljub Stojanović, v. d. direktora FCS Ivan Karl, profesorka teorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti koja je napisala predgovor za knjigu dr Nevena Daković, i filmski kritičar Srđan Vučinić.

Knjiga širokim uvidima razmatra profile raznih svetskih festivala. Bavi se njihovim programskim strategijama, važnošću od najčuvenih festivala (Kan, Venecija, Berlin) do specijalistićkih malih festivala širom sveta, i ima tri segmenta.  U prvom se autor bavi strukturom filmskog festivala, u drugom istražuje vrste filmskih festivala, a treći segment se odnosi na filmske festivale u novom milenijumu.

 

Od Berlina, Kana, Venecije...Promocija knjige "Filmski festivali", svojevrsnog poduhvata Nenada Dukića, 31.januara u MTS Dvorani 2
Foto promo FCS

Kako je Nevena Daković istakla u predgovoru knjige, „rigorozno definisan tekst Dukić pretvara u pitko promišljanje i dinamični vodič kroz mrežu filmskih festivala u svetu, regionu i zemlji“.

Istražujući ovu temu za svoj doktorski rad kompleksan način, Dukić je došao i do činjenica koje pokazuju da knjiga koje na tako sveobuhvatan način problematizuju kinematografski fenomen koji se zove filmski festival nije bilo do sada na prostoru Jugoslavije, ali ni u Evropi u svetu.

„Ima pojedinačnih radova, koji uglavnom govore o pojedinim segmentima, i njih su uglavnom pisali ljudi iz akademske zajednice. A ja sam hteo da pokažem koliko je taj segment kinematografije izrazito značajan i koliko na bitan način učestvuje u kinematografskoj industriji i percepciji filma“, izjavio je Nenad Dukić o knjizi „Filmski festivali“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari