Od kikladske umetnosti do Svete Gore i rebetika 1

Manifestacija „Grčki dani u Beogradu“ počeće 20. aprila gostovanjem atinskog Benaki muzeja u beogradskom Etnografskom muzeju, a završiće se izložbom „Sveta Gora: Po liku fotografskog pogleda“, kojom će se Centar Svete Gore Atonske predstaviti 29. aprila u Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, saopšteno je iz Ambasade Grčke u Srbiji.

Između ova dva događaja Beograđane očekuju projekcije dokumentarnih filmova, koncerti, izložbe, predavanja modna revija, balet „Grk Zorba“ u uzvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Najstariji grčki privatni muzej Benaki je životno delo Grka iz Aleksandrije Antonija Benakija (1873-1954), pasioniranog kolekcionara umetničkih predmeta grčke, persijske, kineske i turske kulture. On se 1926. trajno nastanio u Atini i pod uticajem oca – političara i magnata Emanuela Benakija i svog bliskog prijatelja i velikog grčkog državnika Elefterija Vanizelosa osnovao danas svetski poznat Benaki muzej u kome se čuvaju i dela grčke tradicionalne umetnosti, ikone, duborezi, nošnje… Muzej je posebno poznat po kolekcijama nakita iz helenističkog, vizantijskog i postvizantijskog perioda, kao i umetničkih dela iz Egipta iz ranohrišćanskih vremena, uključujući i čuvene portrete iz drevnog grada Fajuma.

Eksponati atinskog Muzeja kikladske umetnosti, koji je prošle godine proslavio tri decenije rada, biće izloženi 21. aprila u Skupštini grada Beograda. Ovaj muzej, posvećen izučavanju i promociji egejske i kiparske antičke kulture, posebno kikladske nastale u trećem milenijumu pre Hrista, osnovali su Nikola i Doli Goulandris. Izložba poštanskih markica Grčke pošte pod nazivom „Mozaik kulture“ 28. aprila otvara se u PTT muzeju u Ulici Majke Jevrosime broj 13.

Gudački kvartet Atinskog državnog orkestra 23. aprila nastupa na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta sa delima grčkih kompozitora Nikosa Skalkotasa i Mikisa Teodorakisa. Krfska filharmonija će dva dana kasnije održati „pokretni koncert“ kroz Knez Mihailovu ulicu i Kalemegdanski park. U Beogradskoj filharmoniji, Studentski trg 11, 24. aprila gostuje popularna grčka pevačica rebetika Fotina Velesjotu. Reč je o tradicionalnoj grčkoj gradskoj muzici koju mnogi porede sa američkim bluzom i portugalskim fadom. Ansambl i hor vizantijskih pojaca „Mojsije Petrović“ i Bogoslovskog fakulteta BU pevaju 28. aprila u Kripti Svetosavskog hrama.

U okviru „Grčkih dana“ održaće se dva predavanja – o Domeniku Teotokopulosu El Greku kao univerzalnom umetniku 24. aprila u SANU govoriće direktor Grčke nacionalne galerije Marina Labraki Plaka, dok će dan kasnije u Domu Vojske Srbije tema istoričarke Aleksandre Pećinar biti „Srpsko-grčki diplomatski odnosi“. NJenu knjigu „Srpsko-grčki diplomatski i saveznički odnosi 1912-1918“ nedavno je objavio Medija centar Odbrana.

Modna revija Joane Kurbele, najavljena za 25. april u bašta Grčke rezidencije, biće „zatvorenog“ tipa – ulaziće se samo uz pozivnicu. Balet „Grk Zorba“ na sceni Centra Sava gostuje 27. aprila. Tokom „Grčkih dana u Beogradu“ u hotelima Ekscelzior, Hajat, IN i Metropol spremaće se grčka hrana. Organizator manifestacije je Ambasada Grčke u Srbiji, uz gostoprimstvo Grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari