Od lažne Majke Tereze do jednog od najpoznatijih lica britanske televizije: Ko je Grejam Norton, jedan od voditelja predstojeće Evrovizije 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

U Velikoj Britaniji Grejama Nortona uopšte ne treba predstavljati, a mnogi u Srbiji prvi put su čuli njegovo ime kada je najavljen kao jedan od voditelja predstojeće Evrovizije.

Pored njegovog imena stoji nekoliko zanimanja, pa tako možemo reći da je on glumac, voditelj, autor, komičar, komentator i prezenter.

Grejam Vilijam Voker rođen je u Irskoj, ali je karijeru započeo jednim nesporazumom u Škotskoj, tokom koga je njegovo prerušavanje u Majku Terezu zbunilo ljude koj su pomislili da je to zaista ona.

Mahom je radio u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde je učestvovao u radio emisijama i kvizovima, a pažnju je privukao ulogom oca Noela Furlonga u popularnoj seriji Otac Ted.

Njegova karijera nastavila se na Kanalu 4, gde ga kontroverze ponovo nisu zaobišle kada se šalio na račun nedavno preminulog Berija Giba iz benda Bee Gees.

Postao je prepoznatljiv po svom drskom i otvorenom stavu, odelima u šarenim bojama i vicevima koji ne štede nikoga, pa se tako često šali i na svoj račun.

Pravi uspon započeo je prelaskom na Bi-Bi-Si, gde je svoju veselost prikazao u raznim formatima, a najviše u emisiji Grejam Norton šou, koja je započela 2007. godine i još uvek traje.

Svojom iskrenošću i otvorenošću goste ove emisije često natera na kažu nešto što ranije nisu podelili ni sa kim i epizode su obično prepune smeha i nezaboravnih trenutaka.

Taj talenat koristi i tokom prenosa Evrovizije, jer je on zvanični komentator Velike Britanije već godinama unazad i mnogi smatraju da prenosi ne bi bili isti bez njega.

Ove godine će preuzeti i ulogu voditelja, zajedno sa Alešom Dikson, Hanom Vadingam i Julijom Sanjinom, ali neće zapostaviti dužnost komentatora, koju će obavljati sa Mel Gidrojc.

Otvoreno je gej i borac je za LGBT prava, a od 2022. godine u braku je sa Džonatanom Mekleodom. Kaže da nije imao problema zbog svoje seksualne orijentacije, uprkos tome što je jedva preživao napad u Londonu 1989. godine i što mu je ukraden ključ od automobila tokom pljačke doma 2012. godine.

U oktobru 2022. godine deaktivirao je svoj Tviter nalog nakon kritika Dž. K. Rouling i njenih fanova, jer je na pitanje o pravima transrodnih osoba odgovorio da je „bolje razgovarati sa trans osobama, roditeljima trans dece i doktorima nego sa poznatim osobama poput njega“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari