Od osmanske baštine do savremenog urbanizma 1Foto: Una Miletić

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović održana je danas u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, a ujedno je otvorena i izložba radova svih učesnika konkursa, koja će trajati do 28. decembra u holu Zadužbine.

Žiri za dodelu Nagrade u kategoriji „Kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu“ odlučio je da nagradi Zlatka Karača i Alena Žunića za monografiju „Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj“ i „Osmansko suvremeno naslijeđe“. Izdavači monografije su Arhitektonski fakultet Zagreb, UPI2M Books. Kako je saopštio, autori temeljno osvetljavaju Osmansku baštinu Hrvatske, uključujući i njene reinterpretacije u modernoj i savremenoj arhitekturi, stoga nagrađeno delo predstavlja naučnu sintezu o islamskoj kulturi u Hrvatskoj od 16. veka do danas.

Zlatko Karač je istakao da je njegov interes za islamsku kulturu započeo u Beograda dok je bio student, te da je tom prilikom upoznao Ranka Radovića na predavanjima.

– Inspiraciju sam našao u egzotičnom duhu arhitekture, bavio sam se povesnim segmentima, dok je kolega Žunić kontekstizirao današnje vreme iz dela relevantnih umetnika – kazao je Karač.

Odlikom žirija za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji „Realizovano arhitektonsko delo“ nagrađeni su Bojana Marković i David Bilobrk za štand Četiri zeml?e jedan jezik na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Žiri je naglasio da se starao o razumevanju i uvažavanju konteksta svih vrsta umetnosti u kojima arhitektura deluje, prvenstveno o geografskom i kulturnom prostoru. Nastojali su da valorizuju doprinose arhitekturi, a ne kako često biva, da afirmišu globalističke i rutinske iskaze.

Bojani Marković je ukazala da je Paviljon posle Sajma poklonjen je Ciglani – Klubu ljubitelja teške industrije, alternativnom kulturnom centru i na taj način nastavio da živi.

U kategoriji „Televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije“ nagrađen je Urbanistički zavod Beograda za izložbu 70 godina planiranja Beograda – Savsko šetalište, Kalemegdanska tvrđava, 2018. Izložba prema mišljenju žirija predstavlja kompleksnost i važnost ove institucije i njenog uticaja na savremeni i urbanistički život. Žiri je ukazao na to koliko su tadašnje vladajuće političke strukture „uvažavale“ mišljenje struke, upoređujući situaciju sa današnjicom. Istakli su značaj postavke izložbe na javnom mestu – Kalemegdanu i njenu dostupnost široj javnosti, što je postavku približilo ne samo stručnjacima, nego i običnom čoveku.

Direktorka Urbanističkog zavoda Vesna Tahov rekla je da su kroz delo pokušali da predstave hronologiju savremenog, urbanog, razvoja Beograda kao i kontinuitet u trajanju njihove institucije. Prema njenim rečima, „projekat predstavlja dostignuća, ali treba da inspiriše i podstakne sadašnje i buduće urbaniste i ljude iz struke, da iskoriste nasleđe i pokrenu nove kreativne ideje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari