Od Salvadora Dalija do čarobnjaka: Savremeni žanrovski filmovi u selekciji Sirovo na 29. Festivalu autorskog filma 1foto ATELIER DE PRODUCTION - FRANCE 3 CINÉMA

Pored centralne selekcije, takmičarskog i glavnog programa, Festival autorskog filma predstaviće i ove godine uzbudljiva ostvarenja u svojim pratećim selekcijama, Hrabri Balkan, Bande à part, Sirovo i Mreža festivala Jadranske regije, koje poslednjih godina izazivaju veliko interesovanje publike.

Selekcija Sirovo predstavlja savremene žanrovske filmove koji izvrću konvencije i naslućuju njihove rubove, koje smelim vizurama čine elastičnijim. Ova ostvarenja nisu suprotstavljena autorskom stvaralaštvu, već predstavljaju srodnu interpretativnu i taktilnu disciplinu.

U okviru ove selekcije na 29. FAF biće prikazan film “DAAAAAALI!” reditelja Kentena Dipjea. Film prati mladu francusku novinarku koja stalno susreće Salvadora Dalíja zbog projekta dokumentarnog filma koji nikako da počne sa snimanjem.

Od Salvadora Dalija do čarobnjaka: Savremeni žanrovski filmovi u selekciji Sirovo na 29. Festivalu autorskog filma 2
Foto FAF promo

Publika će imati priliku da vidi i “Univerzalnu teoriju” Tima Kregera, čija se radnja događa 1962. godine. Johanes Lajnert, zajedno sa svojim doktorskim savetnikom, putuje na kongres fizike u švajcarske Alpe, gde iranski naučnik treba da otkrije „revolucionarnu teoriju kvantne mehanike“.

Ali kada fizičari stignu u hotel sa pet zvezdica, iranskog gosta nema nigde. U nedostatku nove teorije o kojoj bi se raspravljalo, zajednica fizike strpljivo se okreće skijanju. Johanes, međutim, ostaje u hotelu da radi na svojoj doktorskoj tezi, ali ubrzo se rasejava, razvijajući posebnu fascinaciju prema Karin, mladoj džez pijanistkinji.

Nešto na njoj deluje čudno, neuhvatljivo. Čini se da ona zna stvari o njemu — stvari za koje je on mislio da samo on zna. Kada jednog jutra jednog od nemačkih fizičara pronađu mrtvog, na lice mesta stižu dva inspektora koji istražuju slučaj ubistva…

Selekcija Sirovo donosi i ostvarenje “Kraljevstvo životinja” autora Tome Kajea. U svetu suočenom sa serijom genetskih mutacija zbog kojih se ljudi postepeno pretvaraju u životinje, Fransoa čini sve što može kako bi spasio svoju suprugu pogođenu tim misterioznim stanjem.

I dok se stvorenja povlače u obližnju šumu, Fransoa sa svojim šesnaestogodišnjim sinom Emilom kreće na putovanje koje će im zauvek promeniti život…

Od Salvadora Dalija do čarobnjaka: Savremeni žanrovski filmovi u selekciji Sirovo na 29. Festivalu autorskog filma 3
Foto copyright Wrong Men

Tu je i “Omen” belgijskog hip-hop umetnika Balođija, ansambl film o četiri osobe optužene da su veštice i čarobnjaci. Uprkos svojoj nesreći, oni pronalaze način da vode jedni druge dalje od svojih društveno nametnutih sudbina u fantazmagoriju Afrike…

Ovogodišnji FAF, kako je već najavljeno, biće otvoren 24. novembra beogradskom premijerom filma “Lost country” Vladimira Perišića, prva projekcija zakazana je u 19 h u mts Dvorani, a reprizna iste večeri u 21.30h.

Još jedno ostvarenje od festivalskih favorita, dobitnik Zlatnog lava u Veneciji, film “Jadna stvorenja” Jorgosa Lantimosa, na programu je 25. novembra u 19 h, a ulaznice za oba filma su u prodaji na blagajni mts Dvorane i preko sajta mtsdvorana.rs.

Glavna lokacija festivala je mts Dvorana, a projekcije će biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad” i bioskopu Cine Grand BIG Rakovica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari