Odlazak čoveka koji nije skidao osmeh sa lica 1Foto: N1

Glumac, komičar, imitator, poznati indeksovac Branislav Petrušević Petrući biće sahranjen 15. novembra na beogradskom Novom groblju, saopštila je njegova porodica, a prenose beogradski mediji.

Petrušević je u 65. godini iznenada preminuo 9. novembra u Beogradu, u krugu porodice, čiji članovi tvrde da nisu imali vremena ni da shvate da nije reč o šali već da mu je pozlilo. Iako nikada nije ostvario san da dobije diplomu Fakulteta dramskih umetnosti, Petrušević je iza sebe ostavio četiri decenije uspešne umetničke karijere, koju je započeo na talasima Radio Beograda, gde je i dobio nadimak Petrući.

– Nisam imao sreće na Akademiji, bio sam dva puta u užem izboru i odustao sam, ali sam našao spas u „Indeksovom pozorištu“. Meni je tata sledeće godine doneo indeks FON-a i rekao: ‘Studiraj. Smer južni – kibernetika.’ Nisam ni znao šta je to. Rekoh: ‘Gde me upisa tatica moj? Na najteži smer.’ Posle 16 datih ispita bio sam na raskrsnici, hteo sam da prekidam. Inercijski ga završih – pričao je Petrući u jednom od svojih intervjua.

On je čak godinama radio kao programer u RTS, ali ga publika pamti kao člana kultnog „Indeksovog radio-pozorišta“, koje se od 1978. emitovalo kao jednosatna zabavna emisija, koja se 1981. preusmerila na vruće političke teme, sačuvavši urnebesni duh.

Petrušević je u njoj glumio i pisao tekstove, koji se danas smatraju pionirskim koracima posleratne jugoslovenske i srpske radio-satire.

On je ostao i u novom izdanju ovog projekta „Indeksovo pozorište“, sa kojim je osvojilo Oskar popularnosti. Posle 2000, zajedno sa Slobodanom Bićaninom Bićkom i Markom Stojanovićem Markosom bio je i član „Indeksovaca“, čija je prva predstava „Izbori – jer ste vi to tražili“, premijerno izvedena 12. novembra 2003, igrana 100 puta i imala više od 85 hiljada gledalaca, ne računajući DVD snimke.

Na Prvom programu radija Beograd sarađivao je u emisijama „Vreme sporta i razonode“, „Radio sport“, „Radio 202“, kao i na RTS-u.

Tokom 40. godišnje karijere, čiji je jubilej obeležio ove godine u martu u Kombank dvorani u Beogradu, igrao je u satiričnim pozorišnim komadima nezavisnih produkcijskih grupa, „stend-ap“ predstavama i filmovima.

Poznat je i po najkraćem učešću u rijalitiju „Veliki brat“, koje mu je kasnije bilo izvor novih šala na lični račun, kao i odličan teniser. NJegove kolege i prijatelji kažu da će Branislav Petrušević Petrući biti upamćen kao čovek koji nije skidao osmeh sa lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari