Održan prvi Internacionalni festival pozorišta u Vrnjačkoj Banji 1Foto: Jelena Petrović

Prošlog četvrtka, pred više od 350 gledalaca, zvanično je otvoren prvi Internacionalni festival pozorišta u Vrnjačkoj Banji.

Festival je otvorila predstava „Oleanna“ u režiji Vide Ognjenović, koju su maestralno izvele glumice Jovana Todorović i Annamaria Serda sa beogradskog Fakulteta savremenih umetnosti.

Kako su saopštili organizatori, svečanom koktelu povodom otvaranja prisustvovali su brojni predstavnici lokalne uprave i kulturnih i umetničkih institucija iz Vrnjačke Banje, Kraljeva, Beograda i manjih gradova u okruženju, kao i predstavnici medija.

Zajednički zaključak je da jedan ovakav festival, prvenstveno posvećen mladima, bio neophodan Banji i da će višestruko doprineti kulturnom razvoju lokalne zajednice i Srbije uopšte.

Kada sam prvi put čuo o ideji za festival od organizatora, mislio sam da je to samo lep koncept koji je teško izvodljiv u vremenu kada je, čini mi se, malo sluha za kulturu i umetnost. Ipak, njihova rešenost da istraju u svojoj zamisli bila je motiv da ih Opština Vrnjačka Banja podrži. Posebno zato što su to naši mladi sugrađani iz Banje, koji čine nešto dobro za Banju i mlade. Sada, kada stojim na bini i delim sa vama utiske oduševljenja, iskoristiću priliku da im poželim da još dugo traju i da zajedno slavimo njihove jubileje“, istakao je Milutin Dumanović, pomoćnik predsednika Opštine za oblast turizma.

Drugi dan festivala započeo je radionicom fotografkinje Jovane Rakezić, koja je takođe Vrnjčanka, a čiji radovi su se našli i u vodećem modnom magazinu Vogue, dok je, na oduševljenje publike, predstava „Ovde piše naslov drame o Anti“, sjajnog Ivora Martinića, u režiji Marije Barna-Lipkovski, obeležila drugo festivalsko veče.

Treći festivalski dan započeo je okruglim stolom o značaju decentralizacije kulture, izazovima i perspektivama.

Učesnici su bili Saša Milenković, direktor Kulturnog Centra Vrnjačka Banja, Nevena Caković, producentkinja beogradskog Reflektor teatra, Aleksandra Kovačević, rediteljka Kraljevačkog pozorišta i Milena Božović Manić, novinarka i urednica Radio Beograda, koja je specijalizovana za kulturu.

Ovaj stručni skup moderirao je doc.dr Dušan Stojaković sa beogradskog Fakulteta savremenih umetnosti. Jedna od ključnih poruka je da je decentralizacija kulture možda i najbolji način da se kultura i umetnost nađu upravo tamo gde je publika, umesto da publika traga za ovim sadržajima, a što je u velikoj meri van velikih gradskih jezgara. Učesnici su složni u stavu da je potrebno definisati detaljniju nacionalnu kulturnu strategiju, ali i razviti mnogo veću zainteresovanost medija za kulturne i umetničke sadržaje, jer oni mogu da odigraju važnu ulogu u edukaciji stanovništva i podizanju opšte kulturne svesti.

Lokalna uprava i Kulturni centar Vrnjačka Banja, pre svega, nastoje da izgrade adekvatnu infrastrukturu za realizaciju projekata u oblasti kulture, po čemu je banjsko leto već prepoznatljivo.

Drugi važan segment je sagledavanje i zadovoljavanje kulturnih potreba lokalnog stanovništva, ali i turista, na osnovu čega može da se doprinese opštom razvoju banje“, istakao je Saša Milenković, direktor Kulturnog centra na okruglom stolu, hvaleći pokretanje festivala i potvrdio spremnost lokalne uprave za podršku kulturnim i umetničkim projektima, a za šta je prvenstveno potrebna inicijativa, ideje i predlozi koji su usmereni ka lokalnim institucijama.

Predstava „Muškarčine“, beogradskog Reflektor teatra, zatvorila je treće festivalsko veče, pred oko 700 gledalaca. Maestralan glumački ansambl i sjajan autorski tim zasluženo su nagrađeni ovacijama publike ali i nagradom „Promenada“.

Ova nagrada se dodeljuje samo jedna svake godine i to za poseban doprinos kulturnom i umetničkom stvaralaštvu.

Zatvaranje festivala upriličeno je pred punim Trgom kulture, izvođenjem predstave o odrastanju „Stvar izbora… zašto slušam Marčela“, a dodeljene su i specijalne nagrade za publiku.

Festival je tokom četiri dana posetilo oko 2.000 gledalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari