Održana komemoracija Miri Furlan u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Publika Festa u Sava centru sprema se za ovogodišnjeg oskarovca – „Zemlju nomada“ i savršenu Frensis Mekdormand. I pre ovoga filma dobija neviđeni bonus – na ogromnom platnu naše najveće kino dvorane iskrsavaju lica tri domaće glumačke dive – dve mlade, a već vrhunske glumice – Jovana Stojiljković i Marija Bergam i, sa njima – Mira Furlan.

U kratkom igranom filmu Alksandra Adžđića „Pred nama“, snimljenom pre nešto više od godinu dana, a tek godinu dana pre Mirine iznenadne smrti. Potresno i dirljivo biva gledati je na platnu kao da je tu bila juče, pre neki dan, ovde u Beogradu, u svojoj Jugoslaviji. Lepa kao nekad, u stvari, ostarila a, čini se, lepša nego pre. NJeno lice sa neskrivenim borama, njegovi izrazi u kratkoj svedenoj formi svedoče veliku glumicu kakvu smo imali sreće da imamo. Bio je to pravi uvod u jedno isto tako izražajno, borma ispresecano lice takođe velike Frensis Mekdormad. Glumica naspram glumice, ravnopravno, savršeno, zvezdano.

Jugoslovensko dramsko pozorište odabralo je današnji dan da se oprosti od glumice koja nas je napustila 20. januara ove godine. Njeno, jugoslovensko pozorište održalo je komemoraciju na kojoj su se od Mire Furlan oprostili Žarko Laušević, Vojislav Brajović, Slobodan Unkovski, Goran Marković, Miki Manojlović, Olja Bećković, a emitovani su i snimci njenih nastupa, kao i delovi intervjua, prenosi N1.

Mira Furlan bila je pridruženi član JDP-a pre odlaska u SAD. Igrala je u kultnim „Pozorišnim iluzijama“ u režiji Slobodana Unkovskog, a u JDP-u se trenutno igra njena drama „Dok nas smrt ne razdvoji“ u režiji Predraga Mikija Manojlovića.

Glumac Voja Brajović rekao da je bilo privilegija raditi sa umetnicom poput Furlan, koja je „imala zaduženje da se bori za pravdu i istinu, a opet da doživi takvu nepravdu…. borac protiv fašizma i deoba“, navodi N1.

Na komemoraciji su emitovane video-poruke glumca Žarka Lauševića i reditelja Slobodana Unkovskog. Laušević je kazao da je Mira Furlan bila „plave krvi“.

„I na sceni van scene. I kad bi i briljirala u ulozi neke prostakuše, plemkinja u njoj je potkazivala. Nije je mogla uniziti nijedna uloga, nijedna životna situacija. Osmeh, idemo dalje. Plemkinja. Posle tog osmeha i najveći krivokletnici su mogli da osete samo stid. Mislim da se i smrt postidela“, rekao je Laušević.

Olja Bećković rekla je da se održava predstava o komemoraciji jednoj duši. „Kad sam prvi put videla taj oblak koji se predstavio kao Mira Furlan, videla sam kako izgleda duša… Poslednji susret kad je snimala film za koji su mi rekli da je njen poslednji. Ne postoji poslednji film Mire Furlan. Ovo danas nije komemoracija, nego predstava o komemoraciji jedne duše“, rekla je Olja Bećković.

Miki Manojlović naveo je da je Mira Furlan ogromna glumica. „Slobodnih misli bez kalkulacija i pisac ogromnog vokabulara. Odgovore ima, ali ih retko daje. Uranja u suštinu ovog paklenog raja u kom živimo. Za nju ne postoji pravilo koje Branko Miljković zove osrednjost“, dodao je on.

Poslednji pozdrav glumici uputile su u video porukama i njene kolege iz SAD Bil Mumu, Piter Đurasik i Klaudija Kristijan.

Komemoraciji su prisustvovali Branko Cvejić, Mirjana Karanović, Anica Dobra, Rada Đuričin, Jelena Stupljanin…

Poslednji pozdrav sa pozornice uputila je i upravnica JDP-a Tamara Vučković Manojlović, a zatim i glumice Jasna Đuričić i Anita Mančić, prenosi N1.

Mira Furlan je umrla 20. januara u Los Anđelesu u 66. godini od posledica infekcije virusom Zapadnog Nila.

Rođena je 1955. u Zagrebu. Bila je jedna od najpopularnijih glumica u Jugoslaviji, poznata po ulogama u filmovima „Otac na službenom putu“ (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, i „Lepota poroka“ (1986) Živka Nikolića. Glumila je i u filmovima „U raljama života“ (1984), „Braća po materi“ (1988) i „Gluvi barut“ (1990) i serijama „Velo misto“, „Smogovci“ i „Bolji život“.

U novembru 1991. godine Furlan je sa mužem Goranom Gajićem emigrirala u SAD, posle pritisaka kojima je bila izložena. U SAD je bila poznata po ulogama u serijama „Vavilon 5“ i „Izgubljeni“.

Po završetku rata na prostoru bivše Jugoslavije, igrala je i u filmu „Turneja“ (2008) Gorana Markovića, filmu Danisa Tanovića „Cirkus Kolumbija“ (2010), seriji „Vratiće se rode“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari