Održana premijera filma "Tajne avanture mačaka" 1Foto: Cineplexx

Biskop Cineplexx Delta City je u subotu, 6. oktobra, na par sati mogao da se nazove i “breskvatopijom” – rajem za decu i mačke, a srpski glumci koji su likovima filma „Tajne avanture mačaka“ podarili glas otkrivaju da li je sinhronizacija lak posao.

Beograđani su na premijeri animiranog filma “Tajne avanture mačaka” u distribuciji 2i Film Srbija, imali priliku da spoznaju kako izgleda svet mačaka, zabave se na kreativnim i edukativnim radionicama, motive ovih životinja prenesu na svoja mala lica, upoznaju se sa humanitarnim kampanja, uživaju u poklonima partnera premijere i jedinstvenom dečjem koktelu. Na taj način najmlađa publika postala je direktan deo važne premijere, filmske umetnosti i društveno odgovornog ponašanja.

Glavne uloge u filmu tumače: Marko Kon (Pufna), Marko Mandić (Ćufta), Tijana Dapčević (Mara), Viktor Savić (Bora), Dragan Vujić Vujke, kao i Marko Marković, Vladimir Marković, Milica Burazer, Iva Brun koji su se poklonili publici zajedno sa predstavnicima Livada produkcije Srđanom Colićem i Markom Krunićem. Premijeri su prisustvovale i zvanice iz javnog života među kojima su Lena Kovačević, Leontina Vukomanović, Marko Mandić, Srđan Colić, Darija Vračević, Milica Novković, Dušica Stamenković, Lena Savić, i deca brojnih poznatih ličnosti.

Kažu da sinhronizacija uopšte nije laka? Kako je izgledalo sinhronizovati životinje, jedne od omiljenih kućnih ljubimaca mačke?

Dragan Vujić Vujke: Sinhronizacija animiranih filmova je, u stvari, filmska gluma pred mikrofonom. Sredstva su vrlo svedena, jer glumac treba da svojim glasom objasni stanje u kome se njegov lik nalazi, da bude sugestivan i da publici dokuči vezu izmedju originalnog crteža i našeg, srpskog doprinosa radnji i celokupnom filmu. Da je lako, nije … ali da je uzbudljivo i kreativno – jeste. Ovo vam govori neko, ko se time bavi preko dvadeset godina. I još mi nije dosadilo.

Marko Mandić: Sigurno da nije laka ali je jako zabavna. Ovo mi je drugi put da sinhronizujem neki ani mirani film, a kao i prvi put uživao sam. Prvi put sam bio trol sada sam mačka, jedva čekam da vidim šta će biti sledeće.

Marko Kon: Sinhronizacija je ozbiljan posao. Zabavan, ali izuzetno ozbiljan. Rad na ovom filmu je specifičan utoliko što je na neki način basna. Odnosno životinjama, mačkama pre svega, se imputiraju ljudske osobine. Pored svega one ostaju mačke sa sve mjaukanjem i frktanjem. Vujke u filmu glumi crnog iskusnog mačora, Marko Kon Pufnu tatu Ćufte koga glumi Marko Mandić.

Kako biste opisali vaše likove?

Dragan Vujić Vujke: Kada sam dobio karakter koji treba da sinhronizujem, samo sam se zadovoljno nasmejao i pomislio da je taj mačak projekcija mog karaktera u životinjskom kontekstu. Stari mačor, vlasnik kafića, stvorenje koje je prošlo mnogo toga i doživelo situacija za „svih devet života“, negde je profesor života glavnom junaku i mentor … Takvih osoba imamo i u stvarnom životu, pa sam se potrudio da ga otelotvorim jednostavno, ljudski, a da ima karakter kakav je i nacrtan, odnosno animiran. Sve u svemu zanimljiv lik.

Marko Mandić: Ćufta je mladi radoznali genije.Ima svoj cilj i ne postoji ništa što će ga zaustaviti da dođe do njega.

Marko Kon: Pufna je brižan otac, koji je u totalnoj panici i čini sve što je u njegovoj moći da pomogne svom sinu. Nije mi bilo teško da se identifikujem sa njim, pošto i sam imam dvoje male dece

Zašto klinci i klinceze ne bi trebalo da propuste ovaj film u 2D i 3D tehnologiji na velikom platnu, a posebno premijeru?

Dragan Vujič Vujke: Ovakvih animiranih filmova nikad nije dosta, i za ciljnu grupu kojima je namenjen, on predstavlja klasičan primer onog „istinskog crtaća“, sa ćije projekcije deca, pa i roditelji, izadju pod utiskom, a ponešto i nauče o nomenklaturi života. Premijere su uvek pod adrenalinom, jer mi umetnici nikada ne znamo kako će naš projekat proći u susretu sa publikom.

Marko Mandić: Provod je zagarantovan.

Marko Kon: Ovaj film je pravi praznik za oči, a sa maestralno urađenom sinhronizacijom, čiji sam na sreću bio deo, mogu slobodno da kažem da je i praznik za uši. Ako se gledajući ovaj film budete zabavljali bar pola koliko smo se mi zabavljali snimajući ga, onda ćete se provesti jako, jako dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari