Održana promocija knjige "Između Velike Albanije i okupirane Srbije" 1Foto: Z. Nikolić

Pre par dana, u kraljevačkoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“, promovisana je monografija „Između Velike Albanije i okupirane Srbije – Novi Pazar, Tutin i Ibarski Kolašin (1941-1945)“ čiji je autor istoričar mlađe generacije dr Milutin Živković iz Kraljeva.

U kraljevačkoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ predstavljena je monografija „Između Velike Albanije i okupirane Srbije – Novi Pazar , Tutin i Ibarski Kolašin (1941-1945)“ čiji je autor istoričar mlađe generacije Milutin Živković iz Kraljeva iz INstituta za srpsku kulturu iz Prištine. On se bavi se proučavanjem istorije Drugog svetskog rata na prostorima Kosova i Metohije,i Raške oblasti (Sandžaka) sa akcentom na ulogu tadašnjih ,kvislinških ,tvorevina” velike Albanije i Nezavisne države Hrvatske na jugozapadu Srbije što je nedovoljno
obrađivana tema u istoriografiji.

Na promociji su pored autora, govorili su i istoričar Kosta Nikolić, naučni saradnik u Institutu za svremenu istoriju iz Beograda i Rade Ristanović,doktorand na Odesku za istoriju, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Kao rezultat Živkovićevog istraživačkog rada nastala je pored ove monografije i njegova prva knjiga „NDH u Srbiji 1941. – ustaški režim u Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši i Sjenici (april-septembar 1941)“. On je na monografiji radio sedam godina istražujući u više od desetak arhiva u zemlji i inostranstvu i pripremao svoju doktorsku disertaciju.

Kako se čulo na promociji, “opšta karakteristika dešavanja na ovim prostorima u burnim godinama okupacije tokom Drugog svetskog rata su sukobi ,bratoubilaštvo na verskoj i ideološkoj osnovi ,vešto podsticani od okupatora, a viševekovna maksima “Podeli pa vladaj, došla je do punog izražaja sa posledicama koje se, na izvestan način i dan danas osećaju”.

Takođe je rečeno i da su se “iza tako podsticanih sukoba nalazili su se ,u osnovi, suprotstavljeni geo-politički i ekonomski interesi tadašnjih okupatora – Italijani su želeli da zbog rudnika Trepča, a preko kvislinške uprave u Novom Pazaru, kreiraju stanje koje bi im kod Nemaca alo legitimitet da vojskom uđu na prostore nemačke okupacione
zone i tako se približe ,Trepči, svom glavnom cilju”. Učenici promocije preporučili su da “knjige Milutina Živkovića, treba pažljivo čitati i iz dešavanja u prošlosti izvlačiti pouke za postupanje u nekim aktuelnim društvenim procesima u ovom delu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari