Održano drugo veče 56. Gitarijade u Zaječaru: Poznati svi finalisti 1Foto: M. S: / Danas

Završeno je i drugo polufinalno veče 56. Gitarijade. Petoro finalista su grupe Echo Spiritus, Charna, MK & Saso Mange, Promonael i David i Golijati. Ljubitelji roka su zatim uživali u pesmama Cardinal Pointa, Generacije 5, Marka Mendoze i Smak Plusa.

Prvo su pred publikom nastupili neafirmisani bendovi. Oni su poručili da je rokenrol još uvek živi, a da bi nastavio da živi neophodno je ujedinjenje. Rokenrol je zapušten, i zato se većina mladih opredeljuje za novi zvuk, što ne ide na ruku ljubiteljima rokenrola.

Nikola Paoleti, Milan Golubović, Veljko Vukliš i Vladimir Vrionis četvorka su koja čini bend „Pera Brada Potomak“ iz Beograda.

“Za Gitarijadu znamo odavno, još kako smo prvi put uzeli instrumente u ruke. Gitarijada je festival sa dugom tradicijom, i svaki mladi bend želi da se bar jednom pojavi ovde”, kazao je Nikola Paoleti gitarista benda „Pera Brada Potomak“ za Danas.

Održano drugo veče 56. Gitarijade u Zaječaru: Poznati svi finalisti 2
Foto: M. S. / Danas

Kažu da nemaju idole, ali da najveći vajb bacaju na „Brejkerse“.

Bend „Čarna“ nastao je još 2009. godine. Muzika koju stvaraju delikatna je smesa hard roka, klasičnog roka i metala. Utopijska potraga za istinom i konstantno preispitivanje sebe – srž su  pesama ovog benda.

Iako često imaju priliku da čuju kako podsećaju na „Ritam nereda“ ili „Gobline“, kažu da im je originalnost cilj. Na Gitarijadi su već nastupili 2012. godine.

Održano drugo veče 56. Gitarijade u Zaječaru: Poznati svi finalisti 3
Foto: M. S. / Danas

Iz Čelareva publici se predstavila grupa „Kočije“. Ovaj mladi bend svoj prvi studijski album planira za sledeću godinu. Rokenrol za njih je sloboda, a u muziku koju stvaraju utiskaju svoje emocije.

Dimitrije Marjanović, Marko Bosnić i Jovan Daljević za Gitarijadu su čuli još kao dečaci, a sinoć su sanjali svoj dečački san na sceni pred zaječarskom publikom.

Marko Kelečević & Saso Mange je bend koji je nastao pre tri godine, a stiže nam iz Banja Luke. Do sada su nastupali na Demofestu, banjalučkoj Gitarijadi, a 2018. trebalo je da se po prvi put pojave i na zaječarskoj Gitarijadi – no učešće je otkazano zbog neodložnih obaveza.

Održano drugo veče 56. Gitarijade u Zaječaru: Poznati svi finalisti 4
Foto: M. S. / Danas

Damir Marjanović, Marko Kelečević, Igor Stanković, Dušan Pokrajčić i Aleksandar Vlajsavljević  – stvaraju prepoznatljiv, energijom nabijen zvuk koji će vas neće ostaviti ravnodušnim.

X- Machine je grupa iz Mladenovca. Još kao klinci zavoleli su rokenrol, a ljubav je nastavila da živi – iako nisu sasvim sigurni zašto su uopšte zavoleli rokenrol. Nastupali su svuda gde su mogli – u početku nisu imali svoje autorske pesme, a već četiri godine vredno rade na svom albumu prvencu.

Rame uz rame sa Božidarom Živanovićem nastupaju: Ivica Stojanović, Nenad Stojanović, Ivan Glišić i Nemanja Stojanović.

Održano drugo veče 56. Gitarijade u Zaječaru: Poznati svi finalisti 5
Foto: M. S. / Danas

Nakon neafirmisanih bendova koncerte su održali Cardinal Point, Generacija 5, rokonačelnik Marko Mendoza i Smak plus.

Cardinal Point je sastav nastao početkom 2012. godine. Posle definisanje žanra u istoj godini, bend nastupa na scenu pod imenom „GodDamn“ i počinje sa autorskim radom.

Nakon „Cardinal Pointa“, nastupila je „Generacija 5“. Publika je mogla da uživa u pesmama „Ti samo budi dovoljno daleko“, „Dolazim za pet minuta“, “Najjači samo ostaju”…

Održano drugo veče 56. Gitarijade u Zaječaru: Poznati svi finalisti 6
Foto: M. S. / Danas

Dragoljub Ilić, iz “Generacije 5”, kazao je nakon nastupa da su njegovi utisci sjajni kao i uvek.

“Zašto? Zato što koliko god da se skupi ljudi – nek bude i manje, nek bude i više, mi ćemo da im sviramo na isti način kao što smo svirali i pre pet ili šest godina kada smo poslednji put ovde svirali, a isto tako i kao kad smo svirali u jednoj od prvih Gitarijada. Malo ko zna da sam ja sa svojim prvim bendom svirao ovde, mislim da je bila druga ili treća Gitarijada. Tada je to bilo u zatvorenom prostoru i tada je to bilo zimi. Gajim prijateljske i tople i srdačne odnose sa ovom Gitarijadom. Prema tome, tu nema omaške. Ja uvek volim da dođem, jer ja doživljavam Gitarijadu u Zaječaru kao svoje mesto, mesto gde treba lepo da sviram, da se družim, da uživam u publici, u hrani, u gostoprimstvu. To je za mene Zaječar”, poručio je Ilić.

Energičnim nastupom drugog dana 56. Gitarijade slavni basista Marko Mendoza oduševio je publiku, a tokom nastupa delio je poklone, svoje CD-ove, čak i silazio u prve redove i uključivao publiku u nastup.

„Nikada ne odustajte od svojih snova. Uvek verujte u sebe, jer niko neće verovati u vas ako sami nemate poverenje u svoje mogućnosti. Ugledajte se na svoje uzore, ali nemojte nikada prestati da pokušavate da pravite svoju muziku. To je budućnost”, poručio je Mendoza.

Održano drugo veče 56. Gitarijade u Zaječaru: Poznati svi finalisti 7
Foto: M. S. / Danas

Za sam kraj druge večeri 56. Zaječarske Gitarijade nastupila je grupa „Smak plus“.

Kao i na nedavno održanom Saboru trubača u Guči, gde je zatvoreno više ugostiteljskih objekata, i na Gitarijadi u Zaječaru, zatvoreni su objekti, zbog nepravilnosti u radu.

Večeras je finalni dan festivala, kada će se pet demo bendova boriti za naslov pobednika od 19 sati. To su grupe Echo Spiritus, Charna, MK & Saso Mange, Promonael i David i Golijati.

U revijalnom delu od 20 sati nastupaju Osvajači, potom Neverne bebe, zatim će publika slušati Dr Neleta Karajlića, a iza ponoći festival će koncertom zatvoriti grupa Mortal Kombat.

Žiri će proglasiti pobednika manifestacije, a publika reći ko je njen favorit. Takođe, biće dodeljena nagrada za najbolji vokal festivala, koja nosi ime po Moši Radenkoviću, utemeljivaču Gitarijade.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari