Okrugli sto o kapitalnom izdavaštvu 1

 U beogradskom hotelu „Envoj“ od 24. do 27. maja održaće se Drugi festival „Pazi šta čitaš – humanistika, kultura, umetnost“, čiji je organizator izdavačka kuća HERAedu iz Beograda.

Sa ciljem da se „o knjizi kao kulturološkom fenomenu i edukativnom sredstvu progovori iz ugla stvaralaca, izdavača i korisnika dela koja nisu komercijalna“, organizatori ove godine najavljuju učešće više od 30 izdavača iz Srbije, uključujući i muzeje, biblioteke i institute, koji će se predstaviti sa 700 odabranih naslova iz oblasti humanističkih i društvenih nauka, kulture i umetnosti, objavljenih poslednje dve godine. Glavni događaj na Festivalu biće Okrugli sto na temu „Stručna i naučna literatura na margini ili stranputici – Kapitalno izdavaštvo između države i čitalaca“, zakazan za 25. maj.

„Ovim festivalom želimo da skrenemo pažnju na značaj relevantnih sadržaja u izdavačkoj produkciji Srbije u oblasti humanistike, kulture, umetnosti; kao i da kažemo na globalne trendove multidisciplinarnog pristupa ovim oblastima i značaj izdavaštva u nacionalnoj kulturi Srbije. Cilj nam je da se da se u prvi plan stavi naslov umesto izdavača i da se organizuje prodaja po povoljnijim cenama“, ističu u HERAedu.

Kao učesnici svečanog otvaranja na kome će biti dodeljene i nagrade, najavljeni su pomoćnik ministra za nauku Nikola Tanić, srpska književnica iz Njujorka Maja Herman Sekulić i direktor Univerzitetske biblioteke Aleksandar Jerkov. Zvaničan program Festivala je u znaku „Osam vekova nemanjićkog temelja“, u okviru kog će se održati ciklus tribina i diskusija na teme: „Dekodiranje istorije“, „Bliska budućnost“, „Knjiga u lavirintu (ne)znanja“, „Neprolazne vrednosti“.

Gost Festivala je sarajevski University Press sa svojom produkcijom. Od domaćih izdavača učešće su najavili: Albatros plus, Arhipelag, Biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Clio, Data Status, Dereta, Ekonomski fakultet u Beogradu, Evoluta, Fakultet muzičke umetnosti, Filmski centar Srbije, Filip Višnjić, FMK, Geopoetika, Gradac, Gradska biblioteka Pančevo, HERAedu, IK Zorana Stojanovića, iLearn, Institut za književnost i umetnost, Istorijski muzej Srbije, Jasen, Karpos, Logos, Mandala, Mediteran pablišing, Muzej Nikole Tesle, Muzej primenjene umetnosti, Narodna biblioteka Srbije, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ Kragujevac, Narodno pozorište u Beogradu, Orion Art, Partenon, Prometej, Prosveta, RTS Izdavaštvo, Službeni glasnik, Studio Bečkerek, Zadužbina Andrejević, XX vek. Prva dva dana, u sreda i četvrtak, Festival će raditi od 14 do 21 sat, a u petak i subota od podneva do devet sati uveče.

Festival nagrađuje najbolje knjige u tri kategorije – za naučni doprinos uz poštovanje kriterijuma profesionalnog izdavaštva, za doprinos inovativno-obrazovnoj praksi i za vredno reprint izdanje stare knjige, čija vrednost i aktuelnost odoleva vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari