Umetnički direktor Dejvid Eliot kazao je da Oktobarac predstavlja savremenu umetnost ne kao pokrete, teoriju, već kao nešto što proizilazi iz ljudskih emocija i doseže u kulturu. Postavka će biti posvećena ulozi emocije u savremenoj umetnosti i načinima na koje se ona može dočarati, a da to ne bude niti banalno niti kič.

Kustos, pisac i profesor moderne i savremene umetnosti, koji je rukovodio muzejima u Oksfordu, Stokholmu, Tokiju i Istanbulu podsetio je ovo bijenale osmislio i kao omaž prvom Jesenjem salonu (Salon d’Automne) u Parizu 1903. godine, koji je omogućio izlaganje umetnicima koji nisu imali gde da prikažu radove. To je, kako je navedeno u opisu koncepcije 56. OS, bio jedinstven odgovor odsustvu sluha vladajućeg umetničkog sloja tog vremena.

Slogan 56. salona „LJubavni zanos“ zasnovan je na pesmi Žan-Pjer Klarisa de Florijana, komponovanoj 1784. godine.

„LJubavni zanos traje tek trenutak, dok ljubavni bol traje čitav život“, uvodni su stihovi te francuske ljubavne pesme koje je citirao Eliot, o čemu govore i radovi koji će biti izloženi u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b) kao i u Kulturnom centru Beograda.

– Svako od mesta gde će biti predstavljeno bijenale ima svoju istoriju. Zgrada u Resavskoj ulici je emotivno mesto sa fascinanatnom prošlošću i umetnost koja će tu biti izložena sarađuje s tim prostorom. To je zapravo moj posao da uklopim radove sa određenim mestom. Zgrada KCB-a je nešto pozpuno drugačije. Modernističko mesto i dela koja tu budu izložena biće u harmoniji sa njim – objasnio je Eliot.

On je dodao da je radio u starim pivarama, zatvorima, barutanama… te da svako od tih mesta daje poseban ton izložbi, te da svaka zgrada biva tihi partner postavke u njoj.

Elio je napomenuo i neke statističke podatke 56. salona.

– Od 67 umetnika čije će radovi biti predstavaljeni 44 su žene, njih 31 mlađe ima ili je mlađe od 41 godine, a 19 dolazi iz Srbije – objasnio je umetnički direktor dodajući da ne zna šta to znači osim da te informacije daju neki okvir izložbi.

Ističući da osim emocija, ljubavi i ljubavne boli nema ključnih odrednica postavke, on je kazao da je ipak bilo nekih tema koje su se nesvesno pojavile. To su, kako kaže: bioskop i istorija filma, kao i načinu na koji ova umetnost može da manipuliše našim emocijama, zatim ravnoteža, sklad, harmonija, bilo unutar životne sredine ili društva, kao i telo koje predstavlja osobu, identite, sekusalnost, fludinost… i na kraju srodnost i bliskost bilo u porodici ili među prijateljima.

– To su lajtmotivi koji su se sami pojavili. Neka čeiri elementa koja nisu vodič kroz izložbu ali mogu da je olakšaju – naglasio je Eliot.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio da će organizatori nastojati da Oktobarski salon postane značajan kulturni događaj na mapi evropske kulturne politike. Povodom polemika i nezadovoljstva u javnosti zbog ranije odluke da se Oktobarski salon održava svake druge godine, Vukosavljević je naveo da se ostalo na stanovištu da je ritam održavanja salona na dve godine bolji, jer pruža više prostora za organizaciju, ali i više sredstava.

Ministar je pozvao kulturnu javnost i građane da posete tu, najveću manifestaciju savremene umetnosti u Srbiji.

Salon je otvoren do 6. novembra.

Umetnici

Umetnici čiji će radovi biti izloženi na 56. Oktobarcu su: Ketuta Aleksi-Meshišvili, Lara Baladi, Andreas Blank, Hilde Borgermans, Antonia Božanić, Jovan Čekić, Kristina Drašković Bočkov, Biljana Đurđević, Sesilija Edefalk, Nezaket Ekidži i Šahar Markus, Efemerki, Bojan Fajfrić, Marijana Han, Dženi Holcer, Ana Hušman, Leiko Ikemura, Siniša Ilić, Ivana Ivković, Tadija Janičić, Peter Juhanson, Johana Kandl, Gulsun Karamustafa, Vilijam Kentridž, Franciska Kloc, Irena Kovač, David Kripendorf, k.r.u.ž.o.k. čitalačka grupa, Dženet Lorens, Via Levandovski, Sara Lideman, Dejan Marković, Milovan Destil Marković, Natalija Maksimova, Bjorn Melhus, Anuk Miladinović, Radenko Milak, Olga Milisavljević, Trejsi Mofat, Nemanja Nikolić, Vladimir Perić i Milica Perić, Suzan Filips, Saša Pirogova, Rena Radle i Vladan Jeremić, Siniša Radulović, Aurora Rajnhard, Anilja Rubiku, Arsen Savadov, Toni Šmale, Lina Selander, Asako Široki, Snežana Nena Skoko, Dimitar Solakov, Jovanka Stanojević, Sun Sjun, Miloš Tomić, Jelena Trpković, Marijana Vasileva, Anastasija Vepreva, Dejana Vučićević, Jang Fudong.