Olivera Katarina peva na otvaranju 1Foto: Fonet

Glumica i pevačica Olivera Katarina otvoriće prvi Ravno Selo film festival, koji će biti održan od 24. do 26. juna.

Ona će na svečanom otvaranju, koje će biti u znaku filmske muzike, otpevati numeru iz ostvarenja „Skupljači perja“ koji je pre 50 godina nagrađen u Kanu. Na bini će zajedno sa njom biti i tamburaši iz Deronja, sela u kome je film većim delom sniman, saopštio je na konferenciji za novinare u Ravnom Selu Lazar Ristovski, inicijator i osnivač festivala. Uz pesme iz filmova „Tango Argentino“, „Ciganska magija“, „Ivkova slava“, „Montevideo, bog te video“, na programu će biti i čuvena numera iz ostvarenja „Podzemlje“ – „Mesečina“, koju će otpevati Lazar Ristovski zajedno sa trubačima Ekrema Mamutovića.

Ristovski je objasnio da je ideja za nastanak festivala došla nakon što je Dom kulture u selu izgoreo prošle godine, zbog čega je na prostoru pored sada spaljene zgrade održana projekcija njegovog filma „Dnevnik mašinovođe“.

„Projekcijom filma hteli smo da skrenemo pažnju na to da Doma kulture više nema i da se po tom pitanju treba nešto uraditi“, kazao je Ristovski dodajući da ima obećanja da će zgrada biti rekonstruisana sledeće godine. Ipak, kako kaže, ideja je da se festival i dalje razvija i da traje mnogo duže.

Glumac i reditelj podsetio je da je on potekao iz Ravnog Sela, te da u ovom mestu ima mnogo talentovanih ljudi.

Festival će biti posvećen debitantima, pa će tako u glavnom programu, koji će biti održavan na košarkaškom terenu pored izgorele zgrade Doma kulture, biti prikazivani prvi filmova autora iz celog regiona. Pred publikom će biti: „Igra ispod praga“ Ivana Marinovića (Crna Gora), „Naša svakodnevna priča“ Ines Tanović (BiH), „Dobra žena“ Mirjane Karanović (Srbija), „Trampolin“ Zrinke Matijević (Hrvatska) i „Oslobođenje Skoplja“ Radeta i Danila Šerbedžije. Takođe, tokom festivala studenti filmskih škola će predstaviti svoje kratke filmove. Ove godine fakultet domaćin biće Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, a gosti će doći iz Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba.
Kako je najavljeno, deo programa biće i predavanja posvećena srednjoškolcima i studentima iz Ravnog Sela i okoline, koji će moći da se upoznaju sa svim filmskim zanimanjima, ali i kako se gleda film. Filmske lekcije držaće reditelj i profesor Miloš Pavlović, producentkinja Višnja Nikitin i glumica i rediteljka Mirjana Karanović.

Direktorka festivala Nada Savić i selektor Petar Ristovski objasnili su da je ovogodišnji festival revijalnog tipa jer su hteli da se svi učesnici ujedine oko iste ideje. Zato će svi oni dobiti novčanu nagradu i plaketu, jer su svi oni time što su uspeli da snime svoj prvi film pobednici. Ubuduće će, kako kažu, najvažnija biti nagrada publike.

Bez komentara o sredstvima dobijenim iz budžeta

Lazar Ristovski istakao je da njegova porodica i on rade volonterski sve vezano za Ravno Selo film festival, a da ostali saradnici imaju honorare u skladu s budžetom. Ristovski nije želeo da komentariše natpise u medijima vezane za njegov novi projekat „Čarape kralja Petra“ koji je na konkursu Filmskog centra Srbije dobio 40 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari