Omaž Mileni Dravić i Živojinu Pavloviću 1Foto: Sajt Jugoslovenske kinoteke

Jugoslovenska kinoteka i Muzej jugoslovenske kinoteke organizuju retrospektivu dela naših značajnih umetnika, glumice Milene Dravić i velikana jugoslovenskog i srpskog filma Živojina Pavlovića.

Sećanje na Milenu Dravić Jugoslovenska kinoteka obeležiće od 1. do 5. novembra osvrtom na neke od nezaboravnih uloga voljene i cenjene glumice. Izabrani filmovi u kojima igra naša slavna glumica biće prikazani u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj.

Na programu su njen prvi film „Vrata ostaju otvorena“ Františeka Čapa, kao i niz izuzetnih ostvarenja „Devojka“ i „Jutro“ od Puriše Đorđevića. Ovim povodom biće prikazan i „Čovek nije tica“ Dušana Makavejeva, i „Rondo“ Zvonimira Berkovića, kao i „Hasanaginica“ Miće Popovića. Ciklus zatvara jedna od najvoljenijih komedija jugoslovenske kinematografije – „Nije lako sa muškarcima“ iz 1985. godine, Miše Vukobratovića.

A povodom 20 godina od smrti velikana jugoslovenskog i srpskog filma Živojina Pavlovića, Jugoslovenska kinoteka prikazuje ciklus od 12 filmova velikog autora. Filmovi se prikazuju u Muzeju jugoslovenske kinoteke, od 1. do 6. novembra.

Tim povodom će u četvrtak u 19 časova biti prikazan film Kapi, vode, ratnici, a istog dana u 21 čas film Grad. U petak će posetioci imati priliku da pogledaju film Neprijatelj od 19 časova, a od 21 čas film Povratak. Sledećeg dana puštaće se kultni filmovi crnog talasa Buđenje pacova i Kad budem mrtav i beo. Od projekcija za nedelju planiranu su film Zaseda u 19. časova i Crveno klasje od 21 čas. U ponedeljak će se prikazati filmovi Hajka i Zadah tela, a u utorak film Na putu za Katangu i Dezerter, isto od 19 i od 21 čas. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari