Omaž poemi o patnji izbeglica 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Kratki film „Šta su poneli sa sobom“ imaće svetsku festivalsku premijeru u subotu, 2. aprila od 19.30 časova na 69. Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Domu omladine Beograda, saopštili su organizatori.

Snimanje filma inicirala je i rediteljski vodila naša poznata glumica Branka Katić, UNHCR-ova istaknuta zastupnica za prava izbeglica. Osim nje, u glumačkoj ekipi su Jasna Đuričić, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Milos Petrović Trojpec, Nedim Nezirović, Aleksandar Vučković, Branimir Popović, kao i pisac Vladimir Tabašević.

„Šta su poneli sa sobom“ zasnovan je na istoimenoj poemi Jenifer Toksvig, inspirisanoj svedočenjima izbeglica o patnji koju su proživele kada su bile prisiljene da napuste svoje domove usled sukoba i progona, kao i o predmetima koje su uspele da ponesu sa sobom.

Film je nastao kao integrisani deo međunarodnog projekta, koji je UNHCR dosad sprovela u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Poljskoj sa ciljem podrške izbeglicama i svim prisilno raseljenim ljudima.

Branka Katić: Univerzalna poruka

Branka Katić je istakla da je izuzetno ponosna na ovaj kratki film. „Moje kolege su nesebično ustupile svoj dar, srca i vreme. Snimili smo pesmu Jenifer Toksvig koja je sačinjena od izjava izbeglica o tome šta su uspeli da ponesu sa sobom kada su bili primorani da zauvek napuste svoje domove. Video je montirala Nataša Pavlović, a imali smo privilegiju da koristimo i upečatljive fotografije Gorana Tomaševića. Video nosi univerzalnu poruku i verujem da nikoga neće ostaviti ravnodušnim“, rekla je glumica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari