Omaž velikom autoru 1Foto: Wikipedia/ Hic et nunc/www.thomasbernhard.at

Devedeset godina od rođenja jednog od najvećih austrijskih pisaca Tomasa Bernharda obeleženo je, između ostalog, objavljivanjem knjige „Bernhard-priručnik: Život-delo-uticaj“, čiji su priređivači Martin Huber i Fred Mitermajer.

U ovom priručniku autori daju tumačenja Bernhardovih novinarskih tekstova, proze, komada za pozorište, predavanja i intervjua. Reč je o reprezentativnom preseku i pregledu njegovog celokupnog dela.

U poglavlju „Konteksti i diskursi“, recimo, poznati austrijski književnici, kritičari, izdavači, ljudi iz pozoršta ukazuju na Bernhardov značaj za austrijsku i evropsku kulturu.

Teme koje zaokupljaju Tomasa Bernharda su odnos između bolesti i smrti, kritika Austrije, prirodnost nasuprot artificijelnosti, muzika, odnos među polovima.

Priručnik sadrži preko 90 priloga koji su podeljeni u četiri celine: Život, Dela, Konteksti i diskursi i Recepcija i delovanje.

Objavljivanje ovog priručnika se poklapa sa dovršetkom izdavanja Bernhardovih dela i predstavlja svojevrsni omaž velikom autoru povodom 30. godišnjice njegove smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari