one dayFoto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Serija One Day koja se može pogledati na Netfliksu postala je veliki hit i proslavila glavne glumce Lea Vudala i Ambiku Mod.

One Day prati par Emu Morli, devojku iz raničke klase iz Lidsa i Dekstera Mejhjua, momka iz više srednje klase iz Oksfordšira, tokom dve decenije.

Serija se tako zove zato što par uvek vidimo na Dan svetog Svitina, 15. jula, svake godine tokom ove dve decenije nakon završetka koledža.

Mnogi ljudi su se zapitali da li je serija zasnovana na istinitoj priči, a istina je da nije, ali da je nastala na osnovu jednog književnog dela.

Inspiracija je istoimeni srceparajući roman Dejvida Nikolsa i ovo nije prva adaptacija te knjige, jer već postoji istoimeni film sa En Hatavej i Džimom Stardžisom iz 2011. godine.

Nikolsov roman je fiktivan, ali je puno elemenata iz autorovog života služilo kao inspiracija za priču, pre svega vreme provedeno na koledžu i okretanje ka književnosti.

„Imao sam ja loše početke i slepe ulice. Emin užasni teks-meks restoran je moj bistro u Fulamu, njeno avokado kupatilo je moja posteljina iz Batersija“, rekao je Nikols 2021. godine.

Deksterov lik je inspirisan ljudima koje je Nikols upoznao: „Puno mojih muških prijatelja su se provodili i imali hedonističke trenutke 90-ih i to je ušlo u Deksterov lik“.

Struktura romana One Day po kome likove vidimo istog dana svake godine inspirisana je delom Tomasa Hardija Tesa od D’Ubervila, koje je Nikols izučavao tokom 1980-ih.

On je taj roman adaptirao za BBC i kasnije iskoristio ideju za ljubavnu priču koja počinje diplomiranjem u Edinburgu, u kome se ponavlja puno scena.

Rekao je da se u taj grad zaljubio 1988. godine, kada je došao u njega na leto i od tada mu je često na umu.

Da li je Netfliksova serija One Day verna romanu?

Ova serija umnogome je verna romanu, ali je nekoliko manjih sporednih zapleta izostavljeno, kao što je trenutak kada Tili spava sa Deksterom ili kada se Dekster zaljubi u Medi.

Tilin muž dobio je veći prostor u seriji, jer se u romanu retko pominje, a Ijanovo obraćanje Deksteru dobija susret licem u lice, za razliku od knjige.

Promena se dešava i u finalnoj epizodi, u kojoj Ema i Dekster uživaju u prvom zajedničkom Božiću.

Knjiga se završava odstupanjem od formata jednog dana godišnje i otkriva se kako se sve odvija nakon što se oni upoznaju, a to je u seriji obrađeno već u prvoj epizodi.

Izvor: Radio Times

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari