Dok film "Openhajmer" osvaja Oskare: Dokumenti koji prate stvaranje atomske bombe stavljeni na aukciju 1Robert Openhajmer, fotografija: akg-images / akg-images / Profimedia

Dokumenti koji prate pronalazak atomske bombe, uključujući pismo koje je potpisao Robert Openhajmer (Oppenheimer), nalaze se na aukciji u SAD, u vreme kada se film „Openhajmer“ takmiči za Oskara, nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauke.

Portret tvorca atomske bombe reditelja Kristofera Nolana (Christopher) osvojio je sedam Oskara na ceremoniji koja se održala proteklih sati.

Tročasovni igrani film prati istoriju trke u naoružanju koja je dovela do tog naučnog pronalaska koji je ubrzao kraj Drugog svetskog rata.

Uloga Roberta Openhajmera poverena je Kilijanu Marfiju, koji je i osvojio Oskara u kategoriji za najboljeg glumca.

Među predmetima na aukciji u Bostonu je dokument o tajnom stvaranju atomske bombe u laboratoriji Los Alamos u Novom Meksiku.

Tekst sa naslovom „Smitov izveštaj“ prvi put je predstavljen novinarima 12. avgusta 1945. godine, nekoliko dana posle bombardovanja Hirošime i Nagasakija, u kojima je poginulo oko 140.000, odnosno 74.000 ljudi.

„Dokumenti pružaju pregled naučnog i administrativnog puta koji je doveo do stvaranja jednog od najstrašnijih oružja čovečanstva“, saopštila je aukcijska kuća „RR Auction House“.

Među potpisnicima su Robert Openhajmer, ali i Enriko Fermi (Enrico), poznat po stvaranju prvog nuklearnog reaktora, Ernest Lorens (Lawrence), dobitnik Nobelove nagrade i pionir ciklotronskog akceleratora čestica, i Džejms Čedvik (James Chadwick) koji je otkrio neutron.

Aukcija traje do srede, a za dokument je za sada ponuđeno više od 35.000 dolara.

Još jedan dokument je ponuđen na aukciji, a to je pismo koje je na pisaćoj mašini otkucao Openhajmer u kojem svoj izum opisuje kao „oružje za agresore“.

„Pismo je zaista izvanrednog sadržaja, u kojem Openhajmer pokazuje svoju dalekovidnost u pogledu buduće upotrebe atomske bombe“, dodala je aukcijska kuća i dodala da je za to pismo za sada ponuđeno više od 4.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari