Opera "Don Đovani" premijerno 22. novembra 1Foto: Narodno pozorište

Nova postavka Mocartove opere „Don Đovani“ biće premijerno izvedena 22. novembra na rođendan Narodnog pozorišta u Beogradu i to u režiji i pod dirigentskom palicom gostiju iz Italije – Alberta Triolija i Marka Boemija.

U pitanju je prva zvanična saradnja i koprodukcija između nacionalnog teatra i prve privatne opere kod nas – Madleniauma. Stoga će ovaj naslov imati još jednu premijeru, šest dana kasnije, 28. novembra, u zemunskom pozorištu, koje je nekada i bilo druga scena Narodnog pozorišta. „Don Đovani“ će, kako je danas najavio Dejan Savić, direktor NP-a, i ubuduće biti na repertoaru oba teatra u Beogradu.

„Ravnopravno smo ušli u ovu saradnju. Ovo je vrlo lep model i dobar primer kako izgleda privatno-javno partnerstvo“, istakao je Savić, dodajući da, kada se podele troškovi, onda mogu da se pozovu i umetnici iz inostranstva. Tako je, uz pomenute italijanske umetnike, koji će režirati i dirigovati, deo autorske ekipe „Don Đovanija“ i scenograf Ticijano Santi.

Savić je najavio da će i ubuduće nastaviti saradnju sa Madlenianumom, i to ne samo u operi, nego i u pozorištu. On je naglasio da Narodno pozorište ovom premijerom zaokružuje korpus velikih Mocartovih opera kojem još nedostaje „Tako čine sve“.

Andrej Rackov, direktor Madlenianuma, objasnio je da su Savić i on, posle dugih pregovora, izabrali ovaj naslov za zajedničku produkciju jer je „Don Đovani“ opera koju svaki teatar treba da ima na svom repertoaru. On je naglasio da će pred publikom biti odlični pevači koje predvode vrhunski umetnici, te da će ova produkcija biti nešto drugačije u odnosu na ono što je publika navikla da vidi.

Operski pevač Vladimir Andrić igraće Don Đovanija i u Narodnom pozorištu i u Madlenianumu. Ovaj bariton jedan je od retkih umetnika koji je učestvovao i u poslednjoj postavci ove Mocartove opere u nacionalnom teatru, čija je premijera bila pre tačno 11 godina. I tada je igrao naslovnu ulogu. „Verujem da ćemo nadmašiti ono što smo prošli put radili. Ova produkcija na višem vizuelnom i umetničkom nivou, zato što su ozbiljni ljudi u svakom segmentu rada“, istakao je Andrić. On je dodao da je nova postavka „Don Đovanija“ izuzetna stvar za ceo grad. „To je jedna od onih vrhunskih opera koja treba da postoje na repertoaru svake ozbiljne kuće“, istakao je Andrić.

Sopran Snežana Savičić Sekulić igraće Dona Anu u postavci u Narodnom pozorištu. Ona je istakla da je je reč o najizazovnijoj ulozi za nju do sada, budući da ona zahteva dve pevačice za dva čina opere. „To je zahtevna, lepa i slojevita uloga i treba imati mnogo iskustva da bi se ona otpevala“, kaže ova operska pevačica.

Na premijeri u Narodnom pozorištu u podeli će biti: Vladimir Andrić (Don Đovani), Aleksandar Manevski (Komendatore), Snežana Savičić Sekulić (Dona Ana), Marko Živković (Don Otavio), Ivanka Raković Krstonošić (Dona Elvira), Vuk Matić (Leporelo), Gavrilo Rabrenović (Mazeto) i Sofija Pižurica (Cerlina), dok će šest dana kasnije u Madlenianumu pevati: Vladimir Andrić (Don Đovani), Sveto Kastratović (Komendatore), Aleksandra Petrović (Dona Ana), Stevan Karanac (Don Otavio), Aleksandra Stamenković Garsija (Dona Elvira), Vuk Matić (Leporelo), Marko Pantelić (Mazeto) i Nevena Matić (Cerlina).

Intrigantni legendarni španski plemić i beskrupulozni zavodnik Don Huan (poznat i kao Don Žuan) poslužio je Mocartu da stvori, kako je sam govorio, svoju najozbiljniju operu. Sam Don Đovani je oblikovan kao prvi „libertinski“ operski heroj – antijunak bez ideala i skrupula, koga pokreću individualizam i želja za zadovoljstvima. Ova opera u dva čina, za koju je libreto napisao Lorenco da Ponte, premijerno je izvedena 29. oktobra 1787. godine u Državnom pozorištu u Pragu. U Narodnom pozorištu u Beogradu do sada je imala četiri premijerne postavke, i to – 1938, 1953, 1982. i 2006. godine.

Premijera u Narodnom pozorištu zakazana je za 19 sati, dok u Madlenianumu počinje u 19.30. „Don Đovani“ će imati prvo gostovanje već 27. decembra u Nacionalnoj operi u Temišvaru.

Balkan Opera Netnjork

Narodno pozorište obeležiće 22. novembra 149. rođendan, najavio je Dejan Savić podsetivši da ih sledeće godine očekuje veliki jubilej – 150 godina postojanja, dok će 2020. obeležiti sto godina opere. Povodom rođendana, u Narodnom pozorištu narednih dana biće održan sastanak Balkan Opera Netnjork, na kome će razgovarati direktori operskih kuća sa čitavog Balkana, kao i predstavnici onih teatara i festivala sa kojima NP ima već potpisan protokol o saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari